Diaspora moldava din Franta participa la Congresul al IV-lea al Diasporei Moldovenesti

Congresul Diasporei (photo by Violeta Gritcan)110 moldoveni cu reşedinţa în 31 de ţări s-au întrunit marti la Chişinău la cel de-al 4-lea Congres al Diasporei, organizat de Biroul Relaţii Interetnice şi Misiunea Organizaţiei  Internaţionale pentru Migraţie (OIM) în Republica Moldova.

Participanţii reprezentă o valoare deosebită, majoritatea lor fiind lideri ai asociaţiilor diasporale şi de migranţi, ai grupurilor de iniţiativă, oameni de ştiinţă, artişti, toţi bine cunoscuţi în ţările gazdă. Acum ei se întrunesc cu scopul de a consolida parteneriatul dintre Guvernul
Republicii Moldova şi migranţii moldoveni de peste hotare, de a discuta cele mai stringente probleme de interes comun şi de a găsi modalităţi de susţinere a ţării lor de baştină cu toată experienţa acumulată peste hotare.

Cel de-al 4-lea Congres al Diasporei este organizat pe 12-14 octombrie 2010 şi are drept scop să întrunească moldovenii care se află în afara ţării, dar care lucrează activ pentru a ajuta şi promova ţara şi cetăţenii ei. Participanţii reprezintă 64 asociaţii ale diasporei din 31 ţări: Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Canada, Elveţia, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria.violeta

Evenimentul este organizat cu implicare politică la cel mai înalt nivel, cu participarea activă a tuturor miniştrilor, cu participarea Preşedintelui şi a Prim-ministrului. Congresul include discuţii despre protecţia drepturilor migranţilor, activităţi educaţionale, culturale şi ştiinţifice de peste hotare în vederea promovării culturii şi tradiţiilor naționale, importanţa diasporei moldoveneşti în promovarea integrării europene a ţării, modalităţi de consolidare a diasporei moldoveneşti şi mobilizare a migranţilor moldoveni peste hotare pentru binele ţării.

A doua zi a Congresului va fi dedicată unui atelier de lucru organizat cu implicarea directă a delegaţilor Congresului: ei vor fi informaţi despre programele destinate migranţilor elaborate în Chişinău de către Guvern şi organizaţiile internaţionale şi în acelaşi timp vor împărtăşi propriile experienţe şi cunoştinţe cu colegii lor din alte ţări. Este organizată o sesiune specială de informare dedicată colectării de fonduri, mass-media şi relaţiilor publice, precum şi elaborării propunerilor de proiect, pentru a consolida capacităţile diasporei şi a asigura durabilitatea activităţilor lor şi pentru a-i ajuta să se organizeze mai bine. Congresul va adopta o Rezoluţie care va include paşi concreţi de stimulare a dezvoltării durabile a ţării, menţinere şi promovare a relaţiilor dintre ţara de baştină şi diasporă, cu scopul de a crea împreună un viitor mai prosper pentru Republica Moldova şi cetăţenii ei de acasă şi de peste hotare. Ulterior Rezoluţia va fi propusă pentru discuţie autorităţilor moldoveneşti şi va fi inclusă în Planul naţional de acţiuni pentru diasporă.

Acest eveniment este cofinanţat de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a parteneriatului pentru mobilitate UE-Moldova” implementat de Misiunea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Republica Moldova şi Guvernul Republicii Moldova.

Amintim ca din partea Diasporei moldovenesti din Franta este prezenta la intruniri si Pro-Diaspora France prin Violeta Gritcan.

Revenim cu amanunte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.