CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Pe marginea acestui studiu şi-au expus opiniile mai mulţi specialişti şi oameni de cultură. Istoricul Igor Caşu a reliefat importanţa studiilor despre scriitorii perioadei sovietice fără contribuţia cărora renaşterea naţională nu ar fi putut avea loc. Potrivit lui Caşu, „fără efortul scriitorilor din anii 50, anul 1989 nu ar fi fost posibil”. Istoricul Andrei Cuşco s-a referit la un alt aspect: „M-a interesat modul în care Petru Negură arată posibilitatea unor modernităţi alternative. Pe de o parte, evoluţia normală din Basarabia interbelică, pe de altă parte - ceea ce încercau sovieticii să creeze în Republica Autonomă Moldovenească de peste Nistru”.

Regizorul Mihai Fusu s-a arătat impresionat de relaţiile sinistre dintre autorităţile sovietice şi scriitori. „Studiul lui Negură are o legătură cu subiectul unui spectacol la care lucrez şi textele căruia sunt în întregime luate din literatura transnistreană. Deşi ne aşteptam la ceva haios, am dat de esenţa tragică a acestei literaturi. Şi, ce e interesant, în Republica Sovietică Socialistă Moldova partida transnistreană era compusă din trei reprezentanţi, restul au fost lichidaţi de autorităţi. I-au utilizat, apoi i-au împuşcat”, a menţionat Fusu.

Studiul a fost scris în limba franceză şi a apărut la editura L’Harmattan din Paris. Traducerea românească a cărţii va apărea peste un an. Petru Negură este conferenţiar la Universitatea de Stat din Moldova şi doctor în sociologie. Titlul de doctor l-a obţinut la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales.

Sursa Info-Prim Neo

Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol

 • Stela Popa lanseaza Semincioara Fermecata la Luxemburg

  visual semincioara fermecata afis

   

  La invitatia asociatiei Connexions Moldavie Luxembourg, doamna Stela Popa, indragita scriitoare si prezentatoare TV, a lansat pe 4 iunie 2016 la Luxemburg Semincioara Fermecata.

  Aflata in compania copiilor, cei mai directi si mai sinceri critici, Stela Popa si-a prezentat cartea intr-o atmosfera speciala gazduit de Centrul Cultural Abbaye de Neumunster din orasul Luxemburg .

  Intr-o atmosfera relaxanta, copiii au ascultat cu interes prezentarea cartii de catre autoarea Stela Popa. De ademenea, copiii si parintii lor au avut ocazia sa vizioneze un fragment din spectacolul de papusi, inspirat si adaptat dupa povestea Semincioara Fermecata in interpretarea doamnei Ecaterina Secu, actrita si profesoara de arta teatrala.

  In cadrul evenimentului, copiii au facut cunostrinta cu papusile-pisici stilizate confectionate manual din stofa in atelierul VIVI Art Boutique din Chisinau.

  Evenimentul a fost urmat de o sesiune de autografe si discutii cu autoarea Stela Popa.

  Mai jos puteti vizualiza cateva instantanee de la lansarea cartii Semincioara Fermecata in Luxemburg in prezenta copiilor si a parintilor lor, originari din Rebublica Moldova.

   

 • Moldavie/Roumanie : les barbelés retirés

  sarma ghimpataLa Moldavie compte achever le démontage des fils de barbelés à la frontière avec la Roumanie d'ici à la mi-mars. "Le travail de désassemblage des barrières va commencer au plus vite, et doit être achevé avant la mi-mars", a déclaré Rosian Vasiloi, un porte-parole des services des gardes-frontières moldaves.

  "Le plan de liquidation des barrières de barbelés et des installations du génie a été approuvé", a-t-il ajouté, précisant qu'il s'agissait d'un ordre du Premier ministre Vlad Filat qui s'était ému cette semaine au Parlement de l'existence de ces clôtures.
  Citește mai departe...

Tabara de de primavara "Altair" 2013 la Paris

Asociatia "Connexions Moldavie" sustine proiectul "Altair" in perioada aflarii participantilor la Paris, 2-4 martie 2013.

Mai multe detalii aici:http://goo.gl/jrl16

 • O noua imagine a Connexions Moldavie

  Connexions-Moldavie---Republique-de-MoldavieIn curand incep sarbatorile de iarna la Paris. Am ales ca in preajma primei sarbatori ce intra in casele noastre, Ziua tuturor Romanilorsa schimbam imaginea sitului nostru.

  Am ales sa il facem mai interactiv si am adaugat un Forum, prin intermediul caruia sa cautati si sa oferiti informatii despre cotidianul francez. Am modificat partea de comentarii astfel incat sa puteti discuta pe marginea subiectelor oferite in articole. Pentru cei care doresc sa trimita articole care cred ca ar puta intra pe situl Connexions Moldavie o pot face prin intermediul adresei de email connexions.moldavie@gmail.com (in curand vom pune la dispozitie un formular special atat pentru contact cat si pentru articole).

  Stiu ca pentru unii Facebook sau Ondnoklasiniki

  Citește mai departe...