CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Ea a fost prezentată sculptorului francez din întâmplare, dar acea întâmplare a însemnat o colaborare cu o durată de 10 ani: ea era elevă, iar el sculptor afirmat, la vârsta sa de 73 de ani. Chipul ei a fost imortalizat de Maillol în lucrări precum «Dina şi eşarfa», «Muntele», «Râul şi armonia». Dina spune că orele îndelungate în care poza nu erau pierdute în zadar. «A meşterit pentru mine un suport pe care puneam cărţile, astfel îmi făceam temele în timp ce el picta. Maillol a fost unic, era mereu în dispoziţie bună, de aceea orele treceau repede».

Cooperarea celor doi se produce tocmai în perioada celui de-al doilea război mondial, iată de ce Dina, fiind studentă, a ajuns să coopereze cu Rezistenţa, ajutând oamenii persecutaţi să scape de nazişti. Aşa a ajuns să fie arestată de regim, dar aici a intervenit salvarea. Pictorii care ţineau la ea atât de mult au angajat avocaţi iluştri, care au scăpat-o de condamnare. Ca să o ţină mai departe de noile provocări ale mişcării antifasciste, Maillol a decis să o trimită pentru o perioadă în atelierul lui Henri Matisse. «Îţi trimit obiectul muncii mele», i-a scris sculptorul lui Matisse.

Vierny spune că munca pentru Matisse a fost foarte iunteresantă „A fost pentru prima dată când avea un model cu studii universitare, de aceea îi era interesant să discutăm despre multe lucruri pe lume, în special despre cărţi şi despre artă». Apoi ea a pozat pentru artiştii plastici Raoul Dufy şi Pierre Bonnard şi pentru sculptorul Arno Breker, faimos pentru lucrările sale în Germania. Totuşi, Vierny şi Matisse au devenit buni prieteni, astfel încât atunci când Maillol a decedat, Matisse a sfătuit-o pe Dina să colecţioneze toate operele acestuia şi, eventual, să deschidă o galerie de artă.

A reuşit să deschidă o galerie la finele anilor 40, adunând în colecţia sa opere ale multor altor pictori de epocă, inclusiv Kandinsky, Malevici, Poliakov. În galeria ei au început să expună tineri din diferite ţări, care aveau nevoie de o promovare adecvată. Între timp, galeria ei a devenit una dintre cele mai vestite galerii private de artă din Europa. În 1963, ea a donat statului francez o parte din sculpturile lui Maillol, care au şi fost expuse în Grădinile Tuileries.

În 1995 conaţionala noastră a deschis la Paris Fundaţia Vierny — Muzeul Maillol, situat pe strada Rue de Grenelle. Acest Muzeu cuprindea lucrări semnate de nume celebre, cum ar fi Degas, Kandinsky, Picasso, Duchamp şi alţii.

[...]

Sursa Ziarul de Garda

Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol

 • Stela Popa lanseaza Semincioara Fermecata la Luxemburg

  visual semincioara fermecata afis

   

  La invitatia asociatiei Connexions Moldavie Luxembourg, doamna Stela Popa, indragita scriitoare si prezentatoare TV, a lansat pe 4 iunie 2016 la Luxemburg Semincioara Fermecata.

  Aflata in compania copiilor, cei mai directi si mai sinceri critici, Stela Popa si-a prezentat cartea intr-o atmosfera speciala gazduit de Centrul Cultural Abbaye de Neumunster din orasul Luxemburg .

  Intr-o atmosfera relaxanta, copiii au ascultat cu interes prezentarea cartii de catre autoarea Stela Popa. De ademenea, copiii si parintii lor au avut ocazia sa vizioneze un fragment din spectacolul de papusi, inspirat si adaptat dupa povestea Semincioara Fermecata in interpretarea doamnei Ecaterina Secu, actrita si profesoara de arta teatrala.

  In cadrul evenimentului, copiii au facut cunostrinta cu papusile-pisici stilizate confectionate manual din stofa in atelierul VIVI Art Boutique din Chisinau.

  Evenimentul a fost urmat de o sesiune de autografe si discutii cu autoarea Stela Popa.

  Mai jos puteti vizualiza cateva instantanee de la lansarea cartii Semincioara Fermecata in Luxemburg in prezenta copiilor si a parintilor lor, originari din Rebublica Moldova.

   

 • Moldavie/Roumanie : les barbelés retirés

  sarma ghimpataLa Moldavie compte achever le démontage des fils de barbelés à la frontière avec la Roumanie d'ici à la mi-mars. "Le travail de désassemblage des barrières va commencer au plus vite, et doit être achevé avant la mi-mars", a déclaré Rosian Vasiloi, un porte-parole des services des gardes-frontières moldaves.

  "Le plan de liquidation des barrières de barbelés et des installations du génie a été approuvé", a-t-il ajouté, précisant qu'il s'agissait d'un ordre du Premier ministre Vlad Filat qui s'était ému cette semaine au Parlement de l'existence de ces clôtures.
  Citește mai departe...

Tabara de de primavara "Altair" 2013 la Paris

Asociatia "Connexions Moldavie" sustine proiectul "Altair" in perioada aflarii participantilor la Paris, 2-4 martie 2013.

Mai multe detalii aici:http://goo.gl/jrl16

 • O noua imagine a Connexions Moldavie

  Connexions-Moldavie---Republique-de-MoldavieIn curand incep sarbatorile de iarna la Paris. Am ales ca in preajma primei sarbatori ce intra in casele noastre, Ziua tuturor Romanilorsa schimbam imaginea sitului nostru.

  Am ales sa il facem mai interactiv si am adaugat un Forum, prin intermediul caruia sa cautati si sa oferiti informatii despre cotidianul francez. Am modificat partea de comentarii astfel incat sa puteti discuta pe marginea subiectelor oferite in articole. Pentru cei care doresc sa trimita articole care cred ca ar puta intra pe situl Connexions Moldavie o pot face prin intermediul adresei de email connexions.moldavie@gmail.com (in curand vom pune la dispozitie un formular special atat pentru contact cat si pentru articole).

  Stiu ca pentru unii Facebook sau Ondnoklasiniki

  Citește mai departe...