CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

«Discoteca se amână», în schimb a stârnit cele mai puternice hohote de râs în acea seară. Ideea e că un cor din capitală a venit în vizită la o Casă de Creaţie din provincie. Dar, plictisite de evoluţia corului, cele 5 persoane prezente, rând pe rând, părăsesc sala. În cele din urmă, ultimul spectator se apropie de dirijoare, îi dă cheia de la Casa de Cultură, cu cuvintele: «După ce o să terminaţi, să încuiaţi uşa şi să puneţi cheia sub cărămidă».

Anatolie Juraveli, preşedintele Asociaţiei «Acătării», coorganizatorul evenimentului, spune că ideea a apărut după ce a făcut cunoştinţă cu un tânăr din Franţa, membru al unei organizaţii care proiectează, săptămânal, într-o cafenea din Paris, scurtmetraje realizate de tinerii cineaşti. Potrivit acestuia, scopul manifestării este promovarea tinerelor talente, dar şi apropierea culturală, din punct de vedere cinematografic, a capitalelor celor două ţări.

Cel de-al treilea scurtmetraj autohton proiectat a fost «Ultima vară inocentă a Ştefaniei Moldoveanu» de Oleg Brega, care redă, preponderent, mai multe incidente dintre membrii asociaţiei «Hyde Park» şi poliţie. «Din titlu am încercat să spun că cei care privesc acest film, întâmplător sau intenţionat, ar trebui să nu mai fie naivii care cred că R. Moldova este un stat democratic, cu aspiraţii şi şanse de reuşită europeană, ci că e un stat ratat, cu un regim dictatorial, în care oamenii nu sunt liberi».

Ulterior au mai fost proiectate trei producţii franceze: «Peştele gumă» (de mestecat — n.r.),»M.A.D.» (din engl. supărat, nebun — n.r. ) şi «Almaritsu» (expresie inventată de autor — n.r.), două dintre ele fiind fără cuvinte, iar unul subtitrat în engleză. Cea mai bine primită de public peliculă a fost M.A.D, un fel de parodie tragi-comică la unele show-uri TV.
Sylvain Girault, membru al Asociaţiei Collectif Prod (Franţa), spune că a selectat filmele difuzate după anumite criterii, printre acestea fiind peliculele realizate de persoane pe care el le cunoaşte şi pe care le întâlneşte, pentru că unul dintre scopurile proiectării publice a scurtmetrajelor este de a întâlni persoane ale căror lucrări cinematografice îi plac lui personal şi care să fie subtitrate sau să nu aibă cuvinte, pentru a nu crea impedimente la înţelegerea lor de către publicul care nu ştie franceza.

Seara a finalizat cu un concert al formaţiei «Satori», care a cufundat sala mică a centrului în lumina obscură a lumânărilor mirositoare şi în lumea tainică a şamanilor.

Nicolae CUŞCHEVICI
 SURSA Ziarul de Garda
 
 
Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol

 • Stela Popa lanseaza Semincioara Fermecata la Luxemburg

  visual semincioara fermecata afis

   

  La invitatia asociatiei Connexions Moldavie Luxembourg, doamna Stela Popa, indragita scriitoare si prezentatoare TV, a lansat pe 4 iunie 2016 la Luxemburg Semincioara Fermecata.

  Aflata in compania copiilor, cei mai directi si mai sinceri critici, Stela Popa si-a prezentat cartea intr-o atmosfera speciala gazduit de Centrul Cultural Abbaye de Neumunster din orasul Luxemburg .

  Intr-o atmosfera relaxanta, copiii au ascultat cu interes prezentarea cartii de catre autoarea Stela Popa. De ademenea, copiii si parintii lor au avut ocazia sa vizioneze un fragment din spectacolul de papusi, inspirat si adaptat dupa povestea Semincioara Fermecata in interpretarea doamnei Ecaterina Secu, actrita si profesoara de arta teatrala.

  In cadrul evenimentului, copiii au facut cunostrinta cu papusile-pisici stilizate confectionate manual din stofa in atelierul VIVI Art Boutique din Chisinau.

  Evenimentul a fost urmat de o sesiune de autografe si discutii cu autoarea Stela Popa.

  Mai jos puteti vizualiza cateva instantanee de la lansarea cartii Semincioara Fermecata in Luxemburg in prezenta copiilor si a parintilor lor, originari din Rebublica Moldova.

   

 • Moldavie/Roumanie : les barbelés retirés

  sarma ghimpataLa Moldavie compte achever le démontage des fils de barbelés à la frontière avec la Roumanie d'ici à la mi-mars. "Le travail de désassemblage des barrières va commencer au plus vite, et doit être achevé avant la mi-mars", a déclaré Rosian Vasiloi, un porte-parole des services des gardes-frontières moldaves.

  "Le plan de liquidation des barrières de barbelés et des installations du génie a été approuvé", a-t-il ajouté, précisant qu'il s'agissait d'un ordre du Premier ministre Vlad Filat qui s'était ému cette semaine au Parlement de l'existence de ces clôtures.
  Citește mai departe...

Tabara de de primavara "Altair" 2013 la Paris

Asociatia "Connexions Moldavie" sustine proiectul "Altair" in perioada aflarii participantilor la Paris, 2-4 martie 2013.

Mai multe detalii aici:http://goo.gl/jrl16

 • O noua imagine a Connexions Moldavie

  Connexions-Moldavie---Republique-de-MoldavieIn curand incep sarbatorile de iarna la Paris. Am ales ca in preajma primei sarbatori ce intra in casele noastre, Ziua tuturor Romanilorsa schimbam imaginea sitului nostru.

  Am ales sa il facem mai interactiv si am adaugat un Forum, prin intermediul caruia sa cautati si sa oferiti informatii despre cotidianul francez. Am modificat partea de comentarii astfel incat sa puteti discuta pe marginea subiectelor oferite in articole. Pentru cei care doresc sa trimita articole care cred ca ar puta intra pe situl Connexions Moldavie o pot face prin intermediul adresei de email connexions.moldavie@gmail.com (in curand vom pune la dispozitie un formular special atat pentru contact cat si pentru articole).

  Stiu ca pentru unii Facebook sau Ondnoklasiniki

  Citește mai departe...