CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

2. Cîţi gastarbeiteri are Republica Moldova şi cîţi din ei votează?  

Nu încape îndoială că numărul gastarbeiter-ilor moldoveni este impunător. Însă cei care pledează cauza gastarbeiter-ilor moldoveni exagerează numărul acestora, din motive, mai degrabă nobile, pentru a evidenţia importanţa problemei în cauză. De obicei, se vehiculează cifra rotundă de un milion de cetăţeni din cei ~2,4 milioane cu drept  de vot (fără cetăţenii din Transnistria). De fapt, datele din surse diferite, corelate între ele, permit a estima  numărul de gastarbeiteri ca variind între 400-600 mii.

Într-adevăr, aceste estimări, vehiculate de birourile de la Chişinău ale Băncii Mondiale (BM) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), se corelează foarte bine cu datele Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI) şi cu datele sondajelor de opinie:

•    potrivit datelor MDI, în afara ţării s-ar afla ~200-300 mii de cetăţeni moldoveni. Cifra este credibilă, întrucît se contabilizează doar cei care părăsesc Republica Moldova prin punctele în care autorităţile moldovene efectuează controlul paşapoartelor. Mulţi din gastarbeiterii care muncesc în spaţiul CSI (numărul lor se estimează a fi de ~200-300 mii) părăsesc Moldova prin punctele de trecere din Transnistria şi ei, probabil, nu nimeresc în bazele de date ale MDI;

•    sondajele de opinie relevă că ~45-50% din familiile din Republica Moldova primesc remitenţe de la rudele aflate la munci peste hotare, deci dacă luăm în consideraţie numărul de familii din Republica Moldova vedem că estimările BM şi FMI sînt corecte;

•    în definitiv, luînd în consideraţie că numărul total de alegători este ~2,4 milioane, iar la alegeri participă ~1,6 milioane, numărul  celor aflaţi peste hotare nu poate depăşi diferenţa celor două cifre, adică 800 de mii. Însă trebuie să lăsăm şi o marjă credibilă pentru manifestarea fenomenului absenteismului. Dacă am estima absenteismul din Republica Moldova la cel mai mic nivel european, de aproximativ 10-15% din numărul total de alegători, atunci am vedea că estimarea numărului celor aflaţi la munci peste hotare, ca fiind de aproximativ o jumătate de milion, este cît se poate de pertinentă.     

Este adevărat că creşterea exponenţială a volumului remitenţilor induce concluzia că numărul gastarbeiter-ilor creşte şi el exponenţial. O altă explicaţia ar fi că cei aflaţi peste hotare se acomodează din ce în ce mai bine cu trecerea anilor, respectiv, cîştigînd mai bine. Dacă e aşa, atunci, gravitatea problemei cetăţenilor moldoveni aflaţi la munci peste hotare constă nu numai în numărul forte mare de aproximativ 1/5 sau chiar 1/4 din cei cu drept de vot, ci şi că cei plecaţi sînt şi cei mai buni cetăţeni, cu iniţiativă, avînd vîrsta între 20-50 ani, capabili să-şi ia propria soartă în mîini.  

În lumina celor expuse mai sus este, practic, cu neputinţă să fie estimat numărulgastarbeiter-ilor care participă la votare. Tabelul de mai jos relevă numărul de moldoveni aflaţi peste hotare, care, în diferiţi ani electorali, au participat la votare.
 
Tabel. Numărul de cetăţeni moldoveni care au participat la votare în străinătate

Adică, din aproximativ o jumătate de milion de cetăţeni peste hotare, la ultimele alegeri au votat aproximativ 2%. Probabil, au votat preponderent studenţii, turiştii şi cei care se află legal pe teritoriile statelor respective. De aceea, putem conchide că din numărul total de gastarbeiteri la ultimele alegeri a votat aproximativ 1%!
Articol complet aici
Sursa UNIMEDIA
Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol

 • Stela Popa lanseaza Semincioara Fermecata la Luxemburg

  visual semincioara fermecata afis

   

  La invitatia asociatiei Connexions Moldavie Luxembourg, doamna Stela Popa, indragita scriitoare si prezentatoare TV, a lansat pe 4 iunie 2016 la Luxemburg Semincioara Fermecata.

  Aflata in compania copiilor, cei mai directi si mai sinceri critici, Stela Popa si-a prezentat cartea intr-o atmosfera speciala gazduit de Centrul Cultural Abbaye de Neumunster din orasul Luxemburg .

  Intr-o atmosfera relaxanta, copiii au ascultat cu interes prezentarea cartii de catre autoarea Stela Popa. De ademenea, copiii si parintii lor au avut ocazia sa vizioneze un fragment din spectacolul de papusi, inspirat si adaptat dupa povestea Semincioara Fermecata in interpretarea doamnei Ecaterina Secu, actrita si profesoara de arta teatrala.

  In cadrul evenimentului, copiii au facut cunostrinta cu papusile-pisici stilizate confectionate manual din stofa in atelierul VIVI Art Boutique din Chisinau.

  Evenimentul a fost urmat de o sesiune de autografe si discutii cu autoarea Stela Popa.

  Mai jos puteti vizualiza cateva instantanee de la lansarea cartii Semincioara Fermecata in Luxemburg in prezenta copiilor si a parintilor lor, originari din Rebublica Moldova.

   

 • Moldavie/Roumanie : les barbelés retirés

  sarma ghimpataLa Moldavie compte achever le démontage des fils de barbelés à la frontière avec la Roumanie d'ici à la mi-mars. "Le travail de désassemblage des barrières va commencer au plus vite, et doit être achevé avant la mi-mars", a déclaré Rosian Vasiloi, un porte-parole des services des gardes-frontières moldaves.

  "Le plan de liquidation des barrières de barbelés et des installations du génie a été approuvé", a-t-il ajouté, précisant qu'il s'agissait d'un ordre du Premier ministre Vlad Filat qui s'était ému cette semaine au Parlement de l'existence de ces clôtures.
  Citește mai departe...

Tabara de de primavara "Altair" 2013 la Paris

Asociatia "Connexions Moldavie" sustine proiectul "Altair" in perioada aflarii participantilor la Paris, 2-4 martie 2013.

Mai multe detalii aici:http://goo.gl/jrl16

 • O noua imagine a Connexions Moldavie

  Connexions-Moldavie---Republique-de-MoldavieIn curand incep sarbatorile de iarna la Paris. Am ales ca in preajma primei sarbatori ce intra in casele noastre, Ziua tuturor Romanilorsa schimbam imaginea sitului nostru.

  Am ales sa il facem mai interactiv si am adaugat un Forum, prin intermediul caruia sa cautati si sa oferiti informatii despre cotidianul francez. Am modificat partea de comentarii astfel incat sa puteti discuta pe marginea subiectelor oferite in articole. Pentru cei care doresc sa trimita articole care cred ca ar puta intra pe situl Connexions Moldavie o pot face prin intermediul adresei de email connexions.moldavie@gmail.com (in curand vom pune la dispozitie un formular special atat pentru contact cat si pentru articole).

  Stiu ca pentru unii Facebook sau Ondnoklasiniki

  Citește mai departe...