CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
ICR ParisLa 20 de ani de la cãderea cortinei de fier, filozofii Horia-Roman Patapievici si Ciprian Mihali participã alãturi de alte 20 de personalitãti europene la un colocviu de anvergurã despre rolul intelectualilor în soarta Europei, desfãsurat la Paris între 6 si 7 noiembrie.
La propunerea Institutului Cultural Român de la Paris, intelectualii Europei de est si Europei de vest se întîlnesc în cadrul unui amplu colocviu international, gãzduit de Institutul Goethe si de Senatul Frantei, pe 6 si 7 noiembrie 2009. ”L’Intellectuel public en Europe 1989-2009” invitã la o reflectie comunã asupra rolului intelectualilor în spatiul public în ultimii 20 de ani, bulversati de schimbãri radicale, de la cãderea cortinei de fier, pînã la reasezarea Europei prin lãrgirea UE.
Peste 20 de personalitãti cunoscute din 8 tãri europene participã timp de douã zile la dezbateri grupate tematic. In ce fel a evoluat gradul de implicare a intelectualilor în spatiul public în ultimii 20 de ani, rãvãsiti de schimbãri fundamentale ; în ce domenii s-au intensificat sau din ce cauze s-au diluat contactele între intelectualii diverselor tãri europene, supuse procesului de lãrgire a Uniunii Europene ; cum gîndesc intelectualii de astãzi Europa de mîine, sunt cîteva din temele acestui colocviu international desfãsurat sub egida Senatului Frantei si aflat sub patronajul  lui Bernard Kouchner, ministrul francez al afacerilor externe.
Pe lîngã Horia-Roman Patapievici si Ciprian Mihali, reprezentantii României la acest colocviu, participã intelectuali de renume din Franta, printre care Alain Finkielkraut, Danièle Sallenave, Tzvetan Todorov, Jacques Rupnik, Antonin Liehm ; din Germania -Jens Reich , din Polonia - Georges Mink si Ireneus Krzeminski , din Ungaria - Gyorgi Konrad si Gaspar Miklos Tamas. Cehia e reprezentatã de Tomas Sedlacek , Slovenia de   Boris Pahor si Boris Novak, din Croatia participã  Predrag Matvejevic si  Peter Selam.
Vineri 6 noiembrie : 18h00 – 20h00
Institut Goethe
Sîmbãtã 7 noiembrie : 10h00 – 18h00
Palais du Luxembourg, sala Clémenceau
Rezervare obligatorie pînã pe 4 noiembrie la 01 47 05 15 31.
Colocviul «L’Intellectuel public en Europe 1989-2009 » este initiat de ICR Paris si organizat împreunã cu Goethe Institut, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Institut Ungar, Institutul Slovac, Ambasada Sloveniei si Ambasada Croatiei din Paris.
Informatii suplimentare : www.institut-roumain.org
Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol