CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Apel

Noi, cetatenii moldoveni din Franta ne adresam institutiilor si statelor democratice din Occident, cu un apel de solidarizare in lupta pentru apararea drepturilor omului, in Republica Moldova.
La 5 aprilie 2009, in Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare in urma carora s-a anuntat victoria neta a Partidului Comunistilor, aflat la guvernare din 2001. In dimineata zilei de luni, 6 aprilie ac, cind rezultatele partiale se cunosteau si tendinta era vizibila, in rindul populatiei a inceput sa incolteasca un sentiment si anume acel de tradare, tradarea idealurilor drepturilor omului, tradusa printr-o frauda electorala de proportii.
Suspiciunea cu privire la fraudarea alegerilor parlamentare este fondata pe mai multe argumente. Unul dintre acestea tine de decalajul dintre datele sondajelor de opinie din perioada pre si cea electorala, a rezultatelor exit poll-ului si rezultatele finale ale scrutinului, cele din urma nefiind recunoscute inclusiv de partidele de opozitie. In aceeasi ordine de idei, mentionam pozitia divergenta a observatorilor internationali vis a vis de corectitudinea procesului electoral. Emma Nicholson, parlamentar european si observator OSCE la scrutinul din 5 aprilie, a declarat pentru BBC: " Am avut un sentiment foarte puternic ca au fost manipulari in alegeri, insa nu am putut demonstra acest lucru. (...) Eu si colegii mei am incercat din greu sa promovam o declaratie dura in concluziile OSCE privind alegerile din Moldova, insa aceasta a fost respinsa. Deaceea imi vine greu sa confirm declaratia de presa a OSCE, care este foarte calda."
Un alt argument in ipoteza fraudei electorale, este reprezentat de numeroase marturii ale populatiei din tara si de peste hotare, publicate si de presa de la Chisinau.
Declaratia Comisiei Electorale Centrale cu privire la votul majoritar acordat Partidului Comunistilor atit in tara cit si peste hotare este dezmintita de informatii parvenite de la anumiti membri ai comisiilor electorale din cadrul misiunilor diplomatice. Precizind ca la Ambasada Republicii Moldova de la paris, au fost inregistrate, de facto, doar 39 de voturi pentru Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) din totalul voturilor exprimate.
Toate aceste argumente care sustin ipoteza fraudarii scrutinului din 5 aprilie 2009, dun Republica Moldova a trezit nemultumiri in rindul populatiei, care a declansat spontan un val de protest. manifestatiile care au inceput luni seara la Chisinau, au luat o turnura violenta in urma provocarilor lansate de anumiti indivizi dubiosi. In timp ce presa de la Chisinau denunta caracterul dual al acestor manifestatii, adica, pe de o parte multimea violenta si, pe de alta parte cea care protesteaza pasnic, autoritatile din Moldova sustin vehement o singura pozitie si anume aceea a unei lovituri d estat organizata de oficialitati din afara republicii.
Acestea fiind spuse, Guvernul de la Chisinau a intervenit prin intimidari si presiuni asupra manifestantilor pasnici. Bilantul acestor interventii se soldeaza cu sute de tineri arestati si condusi in directie necunoscuta, multi dintre ei fiind dati disparuti de catre familie. Deasemenea mai mult de zece jurnalisti moldoveni sunt arestati in timp ce jurnalistii din afara tarii sunt retinuti si expulzati. Mentionam ca, Oleg Brega, cameraman de la Jurnal TV, a fost sustras din multime, batut cu cruzime si lasat inconstient in mijlocul strazii, de catre indivizi ce pretindeau a fi de la politie.
In urma acestor evenimente, noi, cetatenii republicii Moldova din Franta, ne simtim obligati moral, de a condamna fraudarea alegerilor din 5 aprilie 2009 precum si actele represive ale guvernarii comuniste de la Chisinau.Ne alaturam protestatarilor pasnici, care cer repetarea alegerilor, dar ne desolidarizam de actele de violenta ale provocatorilor, care propaga la nivel international, o imagine falsa a ultimilor evenimente din Moldova si urmaresc dezechilibrarea exercitiului democratic din Republica Moldova, indepartind-o de idealul Libertatii, a respectarii drepturilor omului si cel al democratiei.
In aceste conditii, facem apel la toate organizatiile internationale si statele promotoare ale valorilor democratice si ale drepturilor omului in a ne acorda suportul lor in lupta pentru libertate, in care noi ne-am angajat.


Paris, 9 aprilie 2009
Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol