CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Connexions-Moldavie---Republique-de-MoldavieIn curand incep sarbatorile de iarna la Paris. Am ales ca in preajma primei sarbatori ce intra in casele noastre, Ziua tuturor Romanilorsa schimbam imaginea sitului nostru.

Am ales sa il facem mai interactiv si am adaugat un Forum, prin intermediul caruia sa cautati si sa oferiti informatii despre cotidianul francez. Am modificat partea de comentarii astfel incat sa puteti discuta pe marginea subiectelor oferite in articole. Pentru cei care doresc sa trimita articole care cred ca ar puta intra pe situl Connexions Moldavie o pot face prin intermediul adresei de email connexions.moldavie@gmail.com (in curand vom pune la dispozitie un formular special atat pentru contact cat si pentru articole).

Stiu ca pentru unii Facebook sau Ondnoklasiniki

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

paul-goma

Că Paul Goma este un Reformator al Limbii era clar încă din romanul Ostinato, ca să devină certitudine în romanele Din calidor, Adameva, Arta refugii, Roman intim şi Bonifacia. Adept al anticalofiliei, prozatorul nu se serveşte de graţioase decoraţiuni stilistice. În acelaşi timp, cel care are percepţia hiperrealităţii (Alex Ştefănescu) nu poate exprima această percepţie decât printr-un hiperlimbaj, care erupe dureros şi violent într-o poetică a autenticităţii. Expresie a unei sensibilităţi hipertrofiate, fraza scriitorului orheian se supune altor reguli decât celor ale sintaxei convenţionale – unor reguli ale sincerităţii neîngrădite. Codul lingvistic este nevoit să se flexibilizeze, să se reformeze pentru a-l exprima pe Goma la cotele lui de intensitate maximă a trăirii. Discursul sparge schemele, pentru a se descătuşa într-o rostire totală. Această formă de expunere conduce în creaţia sa la o dispunere scenică a materiei. Litera îşi pierde simbolistica, rămânându-i doar sonoritatea naturală, neliteraturizată, neconsfinţită în scris, ci ancorată pragmatic, „ros-ti-tă”.

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
Alegeri Fraudate?Cu 7 săptămâni înainte de alegeri, în data de 6 octombrie 2010 Asociaţia Moldo-Italiană pentru Colaborare şi Integrare AMICI, într-un strâns raport cu o bună parte din asociaţiile de moldoveni din Italia, a înaintat un Demers, susţinut de toţi, către toate instituţiile de stat a R. Moldova: Ambasada R. Moldova în Italia şi Consulatul de la Bologna, Preşedinţie, Guvern, Parlament, Ministerul pentru Relaţii Externe şi Integrare Europeană şi, respectiv, Comisiei Electorale Centrale a RM. În acest Demers se vorbea despre analiza rezultatelor participării cetăţenilor noştri la urnele de vot pe 5 septembrie a.c., adică, la Referendum, şi perspectiva excluderii  reeditării unei asemenea situaţii. Cunoscând bine stabilirea geografică în teritoriu, dar şi posibilităţile de deplasare, şi psihologia conaţionalilor noştri stabiliţi în Italia, ţinând cont de oraşele în care concentraţia moldovenilor este majoră, am solicitat pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 deschiderea a 25 secţii de vot, în următoarele oraşe: Ancona, Bologna, Firenze, Genova, Mestre, Milano, Napoli, Padova, Parma, Perugia, Roma, Torino, Trento, Trieste, Verona, Treviso, Rimini, Brescia, Udine, Bergamo, Ferara, Modena, Vicenza, Faenza, Como, iar, în unele oraşe, unde concentraţia de moldoveni e mai mare, câte două secţii. Toate cele expuse, - în speranţa ca mesajul nostru va fi auzit şi înţeles exact, contribuind astfel la un rezultat optim al acestei electorale decisive pentru destinul european al R. Moldova.

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

TAXI MD

UPDATE: Sambata, ora 16.07. In sfarsit la taxi 1447 ni se raspunde in romana. Deci, articolul a avut efect. Asadar, se poate si in romana!

 

UPDATE ORA 23.35: Colegele mele de la serviciu cer un taxi, în română,  la acelaşi 1447 şi li se răspunde: “Devuşca ia ne ponimaiu” (trad. din rusă – Domnişoară, eu nu înţeleg) Situaţia rămâne neschimbată la 1447.

UPDATE ORA 23.33: O colegă îmi povesteşte că a fost cât pe ce să fie bătută de un taximetrist de la 1447 pentru că nu a achitat 45 de lei, din Centru  până la Buiucani. Taxa pentru acest traseu este de 35 de lei. Era o Dacia de culoare roşie. Revin cu numărul exact al maşinii mâine.

UPDATE ORA 13.57: MĂ BUCUR CĂ CEI DE LA 1447 AU CITIT ACEST ARTICOL. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă caute pe la serviciu. ARTICOLUL AICI RĂMÂNE!

Am crezut că este un accident. Că e o toană a unei recepționiste certată cu „limba de stat”. Dar nu! S-a repet și a doua și a treia zi. Evident, nu cu aceeași persoană. Și ca să mă fac înțeleasă, iată despre ce este vorba.

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Constantin Tanase

Încă o dată despre obraz şi Decretul Ghimpu

…asadar, marti, Curtea Constitutionala (CC) a declarat anticonstitutional Decretul Ghimpu, înrolându-se astfel în tabara antinationala a politicienilor moldoveni care promoveaza aici, deschis, interesele Rusiei.

Nu-mi amintesc, de exemplu, ca CC sa fi manifestat vreodata sensibilitate fata de prezenta militara ruseasca în RM si sa fi declarat aceasta prezenta ca fiind una ce contravine Constitutiei RM. N-am auzit, de asemenea, ca presedintele CC, Dumitru Pulbere, magistratul cu ceas scump pe mâna, sa fi intervenit pe lânga omologul sau rus ca sa se intereseze daca nu cumva actiunile autoritatilor Federatiei Ruse împotriva producatorilor de vin din RM contravin Constitutiei rusesti.