CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

UNIMEDIA vă propune să citiţi mai jos un mesaj venit în adresa redacţiei noastre din partea a doi tineri din Republica Moldova, care au participat la protestele din 7 aprilie şi, acum, studiază în Franţa. În poza alăturată este arătat spatele plin de vânătăi a lui Damian Hâncu, unul dintre autorii acestei scrisori.

„Am  protestat pasnic la 7 aprilie 2009 alaturi de mii de tineri din Moldova. Am fost maltratati, torturati, omorâti chiar, pentru simplul fapt ca dorim o Moldova noua, fara comunism si dictatura.

De la 7 aprilie, strigatul de disperare  a fost reprezentat  de  harta însângerata a Republicii Moldova, ca o  rana  deschisa,  pe spatele meu. Ceea ce am trait la 7 aprilie, m-a marcat pentru toata viata. Si acum, 6 luni mai târziu, am aceleasi trairi : Moldova ma doare. Când stiu ca sute de  familii, mii de cetateni au suferit si sufera înca  din cauza atrocitatilor  regimului comunist. Iar criminalii sunt si acum  în libertate!       

Am iesit în strada având în suflet un ideal. Ca Moldova sa fie un stat liber, democratic si european. Cel putin sa aiba  o parte din democratia si libertatea pe care o traiesc la moment  în Franta, tara unde îmi fac studiile. De ce nu nu este  indiferenta Moldova? Pentru ca vreau sa ne fie restabilita demnitatea de cetateni ai acestui stat. Pentru ca, dintr-un sentiment de  rusine,  sa nu ne ascundem de privirile europenilor pasaportul albastru când calatorim prin Europa. Pentru ca acel milion de cetateni plecati în lume sa se întoarca acasa si sa contribuie la dezvoltarea Moldovei. Iar pentru aceasta,  sa avem acasa  un trai decent, unde fiecare sa traiasca demn. Pentru ca sa avem înscrisa în  Constitutie, odata si pentru totdeauna, denumirea corecta a acestui stat : limba româna, fara sa fim constrânsi sa gândim ca am putea “supara” pe cineva. Oare prea multe cerem ? Noi ne cerem dreptul la Demnitate!

Ca cetateani  democrati ai Republicii Moldova, ne  bucuram  ca dupa alegerile din 29 iulie 2009, guvernarea a fost preluata de Alianta pentru Integrare Europeana. Dar consideram  ca una din prioritatile majore ale noii  guvernari ar trebui sa fie anchetarea evenimentelor din aprilie 2009. Atâta timp cât criminalii nu au fost judecati pentru faptele lor, lucrurile nu vor avansa. Pentru ca nu exista exemplul unui stat de drept. Fiecare trebuie sa raspunda pentru actiunile savârsite, idiferent de rang si statut social. Ne amintim cu durere de tragica zi de 7 aprilie, dar durerea e si mai mare când aflam  ca brutele asasine sunt în libertate, unii din acestia fiind printre primii care au felicitat Alianta pentru Integrare Europeana, dupa ce au sters în mare graba urmele de sânge din închisori si comisariate. Eu sunt si astazi tinta unor provocari si  intimidari. Indur si astazi  consecintele fizice ale acelor maltratari si torturi de acum 6 luni. Si ne exprimam dintr-un sentiment de solidaritate durerea profunda fata de familiile lui Valeriu Boboc, Eugen Tapu, Ion Tâbuleac (care ne-a fost aproape consatean, noi  fiind din satul vecin al lui Ion) si a lui Maxim Canisev. Doresc în primul rând ca aceste familii care au suferit sa fie îndreptatite, prin aflarea Adevarului despre acele zile tragice. Daca si s-a vehiculat ideea crearii unei Asociatii  a Victimelor din 7 aprilie 2009 si chiar daca si s-a venit cu primele intitiative si actiuni în acest sens,  vrem  ca astazi aceasta Asociatie nu doar sa existe, dar si sa-si exercite, juridic vorbind, drepturile depline.

Ziua de 7 aprilie 2009 este o zi de Doliu, dar si Demnitate. Daca ar fi sa traim din nou aceleasi zile, vom  iesi din nou în strada, chiar cu riscul vietii, sa protestam pasnic. Pentru ca vrem sa ne întoarcem  acasa, sa locuim într-o tara libera si democratica.    

Tinerii care au  iesit atunci în strada nici nu banuiau  ca acele  zile din aprilie 2009 aveau sa  înscrie  definitiv o pagina noua în  istoria Republicii Moldova.         

Damian Hâncu, student la Drept,
Maria Augustina Hâncu,  Docotranda în Litere,
Franta,  15 octombrie 2009

Sursa: UNIMEDIA

Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol

Comentarii

0 # Violeta 16-10-2009 11:12
Damian Hincu este un exemplu de curaj si de atitudine civica mai rar intilnita printre studentii plecati peste hotare... Poate din cauza ca fiind in tara la acel moment, a fost pus in situatia de a lua o pozitie clara conform propriilor valori?!
In tot cazul, cred ca a fost o lectie de viata care marcheaza trecrea la o etapa noua, asumata, a destinului. Curaj in continuare!