CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

URSS«În 22 de ani de la căderea cortinei de fier de pe Prut, România a investit în R. Moldova mai mult decât a investit Rusia în 53 de ani de putere (ocupaţe) sovietică…A te chema Ion şi a te supăra pe România e ca şi cum te-ai supăra pe mama şi pe tatăl tău, care te-au născut».

 

De 22 de ani am redevenit aceeaşi Ţară cu România. Chiar dacă împărţiţi în două state, oricum un Neam şi o Ţară suntem. Prutul nu mai este o frontieră între noi, decât pentru bolnavii de cap sau pentru cei care nu vor, ori nu pot, să lepede ochelarii de cal… A căzut cortina, nu mai este sârma, avem circulaţie liberă şi toate avantajele unei comunicări şi relaţii deschise între cele două maluri de Prut. Şi, totuşi, ceva, din ce-a fost până acum 22 de ani, a mai rămas. Nu toate s-au trecut… Nu toate.

 

România ameninţată cu «Stalingradul» pentru 125 de lei

 

Acum o săptămână şi ceva, ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin, prezent la o reuniune a veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial de partea Armatei Sovietice, anunţa delegaţii la for că preşedintele Putin a semnat un ordin şi, până la sfârşitul anului, Organizaţia Republicană a Veteranilor va primi un transfer de 500 de mii de lei. Ziarul de Gardă a scris despre această «pomană» a lui Putin, care, raportată la cei 4000 de veterani, pe care-i mai are Armata Sovietică în R. Moldova, nu se ridică la mai mult de 125 de lei/persoană. Asta, în cazul în care vor fi luaţi în calcul (?!) şi soldaţii Basarabiei şi nu doar generalii, coloneii şi capitanii aduşi încoace de Armata Sovietică sau rămaşi de ea, după încheierea războiului.

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
Ion si Doina Aldea Teodorovici
După 20 de ani de la moartea soţilor Aldea Todorovici, autorităţile de la Chişinău au decis ca anul 2012 să fie declarat Anul Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost adoptat astăzi în Parlament. Potrivit autorului proiectului, Ministerul Culturiii, acest gest este un omagiu adus acestor simboluri naționale și va contribui la educarea sentimentului patriotic.
Ministerul Culturii urmează să elaboreze un program de stat privind valorificarea creației soților Aldea Teodorovici, care va fi propus Guvernului.
Amintim că soţii Aldea Teodorovici au decedat în urma unui tragic accident rutier ce a avut loc în 1992. Dintre cele patru persoane aflate în maşină, doar Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, şi-au pierdut viaţa. Moartea celor doi a fost percepută ca o tragedie națională. Cu toate acestea autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident.
Sursa: Unimedia via Basarabia91.net

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

ETALON AL DEMNITĂŢII ŞI IUBIRII DE PATRIE

( 90 de ani de la naşterea lui Eugen Holban)

La 16 decembrie curent, la Casa Limbii Române "Nichita Stănescu" din capitală, a avut loc un simpozion în cadrul căruia a fost omagiat Eugen Holban, personalitate proeminentă a spiritualităţii noastre din diasporă, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naştere.

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
Constantin TanaseUnii cred că nu ar fi cazul să luăm în serios toate declaraţiile pe care le fac politicienii în campania electorală. Argumentul e simplu: parcă nu se ştie că în campaniile electorale se minte fără milă? O campanie electorală, zic aceştia, se aseamănă cu o beţie zgomotoasă a unui grup de cheflii care se înjură reciproc cum le vine la gură. A doua zi, când se trezesc, au şi o „scuză” - câte nu spune omul la beţie! Părerea mea e că această „scuză” n-ar trebui să ne convingă. Să nu uităm o vorbă veche: la beţie omul spune adevărul.

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Foamete si canibalism pe vremea comunistilor in BasarabiaDocumentele ieşite din arhive dovedesc ceva ce nu mai poate fi negat: regimul comunist a fost unul criminal. Funcţionarii comunişti din anul 1947 de la Chişinău scriau ei înşişi despre un fenomen cutremurător: canibalismul din satele Basarabiei. Propaganda comunistă a dat vina pe foametea din anul 1947, pe fascişti şi pe seceta din anii anteriori.

Însă anul 1947 a fost unul roditor - şi tot comuniştii se lăudau în rapoartele lor că Moscova a trimis destule alimente. Alte documente ieşite din arhivele comunismului demonstrează că foametea din 1947 a fost organizată de sovietici pentru a îngenunchea orice formă de rezistenţă. Iar apoi, cu mult calm, funcţionarii comunişti au consemnat în procese-verbale reci că basarabenii au început să se ucidă şi să se mănânce între ei.

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
harta-rm
Nu este secret că, practic, toţi nemoldovenii de la noi participă foarte energic la dezbaterile privind denumirea şi substanţa limbii noastre, precum şi conştiinţa noastră etnică sau etno-culturală.
La prima vedere, acest fapt pare foarte ciudat. Ce interes am avea noi, moldovenii de la est de Prut, să intervenim în discuţiile de acest gen din cadrul comunităţii ruseşti, ucrainene, găgăuze sau bulgare (evreii, ca de obicei, fac caz aparte) din Moldova noastră? Este o problemă care ţine strict de competenţa morală şi de mentalitatea comunităţilor respective. Chiar m-aş simţi cu totul stingherit în situaţia ipotetică de a mă implica într-o asemenea dezbatere dintr-o altă comunitate etno-culturală.
Pe cînd în ceea ce priveşte băştinaşii Moldovei – moldovenii – mai că fiecare „minoritar” consideră de datoria lui nu numai să se bage în discuţie, dar şi, obligatoriu, să ne probozească de „lipsă de patriotism” în cazul în care constatăm evidenţa – românitatea limbii şi a conştiinţei noastre etnice (nu şi neapărat statale), - să ne „convingă” de „neromânitatea” culturii noastre, să peroreze îndelung în presa de limbă rusă şi „moldovenească” pe tema găunoasă a „neromânităţii” moldovenilor.