CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

11 ambasadori moldoveni, numiţi în perioada guvernării comuniste, au fost rechemaţiMai mult de jumătate dintre misiunile diplomatice ale R. Moldova peste hotare au rămas fără ambasadori. În ultimele săptămâni, Guvernul Filat a rechemat mai mulţi şefi ai misiunilor diplomatice moldoveneşti de peste hotare pe motiv că aceştia nu sunt profesionişti şi nu promovează eficient imaginea R. Moldova în străinătate. Potrivit vicepremierului Iurie Leancă, tot el ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, noii ambasadori vor fi numiţi doar după ce vor fi rechemaţi toţi diplomaţii vechi.


12 ambasadori rechemaţi


Noul guvern a început să facă curăţenie la ambasadele moldoveneşti de peste hotare cu vreo trei săptămâni în urmă. Mai întâi au fost rechemaţi din funcţie şefii misiunilor diplomatice din Polonia, Turcia, Portugalia, Austria, Belgia şi Israel, iar la mijlocul săptămânii trecute şi ambasadele moldoveneşti din Azerbaidjan, Belarus, Cehia, Bulgaria şi Franţa au rămas fără conducători. De asemenea, a fost rechemată din funcţia de reprezentant permanent al R. Moldova la Consiliul Europei Eugenia Chistruga, care în aprilie anul curent a acuzat România de implicare în încercarea de organizare a unei lovituri de stat la Chişinău. Aceste acuzaţii grave au fost făcute în cadrul unei şedinţe a Parlamentului European.

Ambasadori ai intereselor de partid

Referindu-se la aceste rechemări, şeful diplomaţiei moldovene Iurie Leancă a declarat că ambasadorii trebuie să fie diplomaţi, profesionişti, să ştie să promoveze mesaje adecvate ce ar servi interesului major al ţării de integrare în Uniunea Europeană, iar ambasadorii rechemaţi nu corespundeau acestei misiuni. “Majoritatea ambasadorilor moldoveni de până acum au fost numiţi pe criterii politice. Menţinerea lor în continuare ar însemna stagnarea noastră în politica externă”, a spus Leancă. De asemenea, oficialul a spus că “o bună parte dintre cei rechemaţi pur şi simplu îşi apără interesele personale, şi nu ale ţării”. Despre faptul că foştii ambasadori au fost numiţi de cele mai multe ori pe criterii politice JURNAL a semnalat cu o lună în urmă. În articolul ”Cârtiţele” din ediţia din 6 octombrie, JURNAL nota că o bună parte dintre ambasadorii care au activat în ultimii opt ani de guvernare comunistă au servit cu devotament ideologia PCRM în detrimentul intereselor naţionale ale R. Moldova.

Au mai rămas 11

Deşi deocamdată Guvernul nu a decis cine vor fi persoanele care vor ocupa funcţiile vacante de ambasadori, potrivit lui Leancă, numirea ambasadorilor se va efectua la recomandarea Ministerului Afacerilor Externe, iar diplomaţii vor fi aleşi din rândurile angajaţilor instituţiei. “Funcţia de ambasador trebuie să reprezinte o încununare a carierei de diplomat, şi nu invers, cum a fost până acum, iar una dintre condiţiile obligatorii va fi cunoaşterea limbii engleze”, a mai precizat şeful diplomaţiei moldoveneşti. În opinia lui, numirea noilor ambasadori va începe după ce se va face curăţenie la toate misiunile diplomatice ale R. Moldova. Menţionăm că în prezent R. Moldova mai are ambasadori în China, SUA, Rusia, Ungaria, Grecia, Estonia, Letonia, Italia, Marea Britanie, Ucraina şi Elveţia. Iar în România nu mai avem un diplomat de mai bine de jumătate de an. [citeste articol complet pe Jurnal.md]
Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol