CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

COMINTERNUL şi originile moldovenismuluiCum a apărut fenomenul moldovenismului, cine sunt părinţii fondatori ai acestuia şi cum Internaţionala a III-a Comunistă, o reţea globală de spionaj bolşevic, creată de URSS, a dezbinat România - sunt întrebările la care istoricul Gheorghe Cojocaru răspunde prin publicarea, în premieră, a volumului de documente „COMINTERNUL şi originile moldovenismului”. Lansarea excepţională a cărţii la Chişinău a reunit istorici de marcă din România şi RM, provocând o dezbatere pe marginea teoriei discutate, la fel de actuală şi de periculoasă pentru români.

 

Pentru prima dată, Gheorghe Cojocaru publică cele mai importante documente ale Cominternului, interzise până nu demult, pe care le-a descoperit în arhivele din Moscova, Kiev, Bucureşti şi Chişinău. Istoricul reconstituie pe etape teoria moldovenismului, devenită apoi politică de stat, ce urmărea formarea unei naţiuni noi, cea moldovenească, negând originile comune ale românilor şi luând în considerare doar aspectele locale ale moldovenilor, degradaţi din punct de vedere lingvistic sub influenţa limbilor rusă şi ucraineană. Cititorii au prilejul să afle şi numele unor români care au trădat, devenind uneltele bolşevicilor în crearea forţată dintâi a RASSM, apoi a RSSM, în ideea sovietizării întregii Românii.

De asemenea, el descrie consecinţele devastatoare ale noii construcţii etnoculturale pentru spiritualitatea românească. Potrivit autorului, cei care au câştigat în confruntarea amintită au fost nişte handicapaţi mintal şi întrebarea istoricului este, într-un fel, provocatoare: „Putem noi oare permite astăzi unor descendenţi din această ramură a handicapaţilor mintali să ne domine psihologic, intelectual şi politic?”.

„Din punct de vedere politic, moldovenii nu sunt români…” - vă amintiţi această declaraţie a actualilor lideri comunişti? Face parte din teoria cominternistă. În 2001, odată cu instalarea PCRM la guvernare, a fost resuscitat şi moldovenismul.

„Au fost promovate o serie de legi prin care moldovenismul a început să devină o ideologie de stat şi s-au făcut presiuni asupra oamenilor care nu au acceptat-o. În situaţia în care suntem dominaţi în continuare de acest fenomen, autorităţile, societatea civilă, înainte de toate, trebuie să aibă curajul să demaşte această minciună a secolului XX privind profilul identitar al românilor din Moldova şi de peste Nistru, cu instrumentele documentare de rigoare”, a menţionat Gheorghe Cojocaru.

„Ideea de a dezbina România nu a dispărut”

„Ideea de a dezbina România nu a dispărut. Aceasta nu este o poveste, pentru că şi acum se editează la Chişinău un ziar, „Moldova mare”, care descrie planurile cunoscute încă din perioada Cominternului. În această propagandă şi acţiuni diversioniste s-au implicat şi rătăciţi, şi potlogari, şi de dincolo de Prut, şi cu origini de aici. Trebuie să reacţionăm în modul corespunzător”, a declarat dr. Alexandru Moşanu. El a amintit despre dispariţia Declaraţiei de Independenţă a RM, o acţiune deliberată a fostei guvernări în timpul evenimentelor din luna aprilie.

Un alt exemplu invocat a fost şi redenumirea „hoţească” a Zilei Independenţei, din 27 august 1991, în Ziua Republicii. „Politrucii comuniştilor, care nu se ogoiesc încă, după ce au pierdut puterea, precizează că Ziua Naţională a RM ar trebui să fie ziua când a fost adoptată Declaraţia Sfatului Ţării din 2 decembrie 1917, când Republica Democratică Moldovenească se declara republică autonomă în cadrul Imperiului rus. Idealul multora rămâne ca acest teritoriu să rămână republică unională, în cadrul altui spaţiu politic”, consideră Alexandru Moşanu. Totodată, el a propus autorităţilor să anuleze decizia comuniştilor şi să sărbătorim Ziua Naţională a RM pe 27 martie a fiecărui an, pentru că „exprimă idealul nostru”.

„Moldovenismul trebuie abolit de parlament” [citeste articolul complet...]

Sursa: Timpul

Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol