CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Noul guvern de la Chişinău a decis recent, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, să fie acordată zi liberă şi de Crăciunul pe stil nou, în condiţiile în care majoritatea populaţiei marchează naşterea Domnului pe 7 ianuarie. Biserica Ortodoxă recomandă autorităţilor să revizuiască această decizie. Cunoscutul om de cultura Stefan Petrache crede ca cetatenii sunt cei care decid cum e mai bine.

Stefan Petrache: Noi suntem in perioada cind omul poate sa decida pentru dinsul personal. Imi face impresia ca in aceste probleme oricare siluire este chiar periculoasa. Nu e logic cind un glob pamintesc sarbatoreste Revelionul la o masa frumoasa si copioasa si o suma de oameni sta cu fasole si varza murata, ca peste 7 zile sa-si permita acelasi lucru, desi nimeni niciodata nu a procedat in felul acesta.

Valentina Ursu: In societate lumea parca se impaca ca trebuie sarbatorit Craciunul pe stil nou. Totusi Biserica Ortdoxa ii cheama pe enoriasi pe 7 ianuarie la Nasterea Domnului.

Stefan Petrache: Biserica Ortodoxa ar trebui sa-si revada pozitiile. Din partea Societatii este inertie, din partea Bisericii Ortodoxe este moft.

-------------

Despre Crăciunul pe stil nou – între religie şi politică, vorbim la acest sfarsit de saptamana. În ziua Crăciunului, tot crestinul sărbătoreşte Naşterea lui Dumnezeu, sărbătoare care nu reprezintă numai cadourile, bradul şi colindele. Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare religioasă, este una laică. Dacă majoritatea europenilor serbează pe stil nou, e simbolic ca si cetăţenii R. Moldova să o facă la fel. Sunt opiniile oamenilor intalniti ocazional in strada, cei drept multi dintre ei spun ca nu e un pacat sa fie celebrat de doua ori si pe vechi si pe nou.

„Omul trebuie să aleagă singur pentru el, nu Mitropolia Moldovei. Fiecare e liber, are creier, gândeşte şi hotărăşte pentru sine ce-i mai bine şi ce-i mai corect.”

„În general ar trebui să sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie ca restul statelor europene, dar dacă la noi se sărbătoreşte şi pe 7 ianuarie, atunci fiecare persoană este liberă să aleagă ce zi doreşte, nu trebuie să discriminăm”

„Eu sunt creştin-ortodoxă, am fost botezată în copilărie. Nu pot să înţeleg cum putem sărbători în ziua de 25 decembrie când cu toţii suntem în Postul Crăciunului. Exact aceeaşi întrebare i-am adresat-o zilele trecute părintelui, cum putem sărbători în Post, de ce mitropolitul Vladimir tace?”

„Familia mea este contra, neamul nostru întotdeauna a sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie. De ce nu-şi iau românii liber pe 7 ianuarie în semn de respect faţă de ortodocşi?”

„Nu am nimic împotriva faptului ca ziua de 25 decembrie să fie zi liberă. Ne mai odihnim şi noi niţel. Eu însă oricum am să sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie.”

[...] Articol complet JURNAL.MD

 

Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol