CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Filtru
 • Institutul Cultural RomansiAsociatia Culturala Basarabia

  cu sprijinul

  Grupului de Initiative CulturaleConnexions Moldavie

  va invita

  Joi  22 aprilie 2010, ora 18h00

  la conferinta

  Leo Butnaru: «O radiografie a spiritului basarabean»

  Moderator:Lucretia Barladeanu

  Sala de conferinte va gazdui o expozitie a pictoruluiCezar Secrieru

  Evenimentul va fi urmat de un cocktail.

  Institutul Cultural Roman, 1 rue l’Exposition, Paris, 75007, metro Ecole Militaire

 • Mihai FusuCateva zile in urma m-a sunat un cunoscut din Franta. E scriitor. Si jurnalist. A urmarit evenimentele cu alegerile din Republica Moldova. Prin presă, prin Internet... Si-mi spune ca i-a venit o idee de o piesa de teatru sau de un scenariu de film. Se va numi „Republica mortilor". E un fenomen interesant la voi, explică el. Sunteti o tara mica, dar reprezentaţi probleme mari. Ba erati primii in Europa cu traficul de fiinte umane, ba cu organe, singura tara comunista în Europa...

   Mihai Fusu, 28 aprilie 2009, 20:30

   

  Acum ati mai facut o chestie la care noi nici nu ne-am gandit. Sa puneti mortii sa voteze. Si pe la noi in timpul alegerilor se mai descopera nereguli, ma rog, intiotdeuna exista si nemultumiti... Dar sa voteze mortii!...

 • 1cetatenie1.jpg

  După ce, pe 15 aprilie, Guvernul României a emis o ordonanţă prin care a completat şi modificat Legea cetăţeniei române nr. 21 din 1991, mii de cetăţeni ai R. Moldova vin zilnic la oficiile poştale să expedieze scrisori prin care solicită redobândirea cetăţeniei române. Amintim că, în conformitate cu modificările operate, ei vor putea s-o redobândească în termen de maximum cinci luni de la data înregistrării cererii.

  Ieri, sediul Poştei centrale din Chişinău era ca un adevărat furnicar. În sala de la parter a oficiului poştal nr. 12 era imposibil să te deplasezi. Cu toate că un crainic anunţa că cetăţenii pot expedia cereri de programare în vederea depunerii dosarului de redobândire a cetăţeniei române şi la alte oficii poştale, lumea a preferat să facă acest lucru anume aici. Majoritatea dintre cei cu care am discutat au spus că vor să depună cereri pentru întreaga familie. „Nu mai dorim să stăm închişi în ţarcul lui Voronin. Vrem să fim cu toţii în marea familie europeană! Vrem cetăţenie română şi punctum”, ne-au declarat mulţi dintre ei.

 • sleepyLes personnes qui ont du mal à se réveiller tôt font preuve d'une plus grande capacité d'attention que celles qui ne traînent pas au lit. Et la différences'accentue tout au long de la journée.


  Le monde appartient à ceux qui se lèvent tôt, prétend un dicton populaire. Pas si sûr. Selon une étude menée par des chercheurs belges, suisses et français, et publiée vendredi dans la revue Science, lève-tôt et couche-tard ont des performances comparables le matin, mais en fin de journée les couche-tard sont plus alertes et plus attentifs.
 • YouTube Logo      Connexions Moldavie are acum canal video si pe Youtube.

        Ne poti astfel urmari ultimile postari video fie pe youtube la adresa http://www.youtube.com/connexionsmoldavie fie in playerul nostru inclus in site... Mai multe optiuni din care aveti doar de castigat.

        Va multumim si nu uitati ca orice sugestie din partea voastra e binevenita pe adresa sugestii@connexions-moldavie.eu sau, mai simplu de pe pagina noastra de CONTACT. Doar impreuna vom reusi sa construim ceva mai bun (nu e sloganul vreunui partid, e pe bune Smile). 

  Valentin Mazarescu

 • Românii nu îşi cunosc trecutul, dar nici măcar prezentul nu şi-l cunosc prea bine. Ne place să râdem de incultura occidentalilor, care confundă Bucureştiul cu Budapesta şi situează România în Tibet, dar mai bine ne-am uita în propria ogradă, unde mulţi sunt aceia care nici nu ştiu ce este Basarabia, unde se află ea pe hartă, ce istorie are şi ce o face să fie indisolubil legată de destinul Neamului Românesc.

 • Incepand de astazi saitul Connexions Moldavie are propriul player video.

  Pentru ca dorim tot ce e mai interesant si mai bun pentru cititorii nostri, am introdus acest player. Filme de la fata locului, filmulete interesante propuse de voi vor fi de acum incolo postate pe site in formatul propriu.

  Daca aveti propuneri, filme interesante de la evenimente pe care le considerati importante, va rugam sa le trimiteti pe adresa de email sugestii[at]connexions-moldavie.eu

  Va uram vizionare placuta!

   

  Get Flash to see this player.

 • Est-ce que les risques en Moldavie sont les mêmes qu'en Géorgie ou qu'en Ukraine?

  Get Flash to see this player.

 • Duminica 26 aprilie, in fata primariei Parisului, Hotel de Ville a avut loc o manifestatie de sustinere si condamnare a regimului de teroare instaurat la Chisinau. Peste 150 de persoane au manifestat pasnic, scandand "Nu mai vrem niciun pic, presedinte bolsevic", "Libertate! Libertate! Libertate!

  ", "A bas la dictature!". S-au cantat cantece din repertoriul regretatilor Doina si Ion Aldea - Teodorovici. In luarile de cuvant, unii manifestanti si-au exprimat sustinerea fata de tinerii arestati si torturati la Chisinau, au denuntat regimul de teroare instaurat in Moldova. S-a deuntat nepasarea omului de rand in RM, dar si de peste hotare, unul dintre manifestanti zicand la megafon ca "Din cei aproape 500.000 de moldoveni ce traiesc in Romania nu au votat nici 10.000, din Franta, din cei cel putin 10.000 de moldoveni ce traiesc in Paris au venit la vot o mie si ceva. Pe undeva noi purtam vina a ceea ce s-a intamplat" a incheiat doamna.

  Printre manifestati au circulat diferite flyere si comunicate de presa ce aveau imprimate victime ale torturii si urmele batailor. Apasati aici pentru a vizualiza

  Demonstratia s-a incheiat pasnic, la ora 19.00, in sunet de chitara si scandari pe muzica, "Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa, / Pana nu vom castiga Libertatea noastra" si melodia celor de la Pasarea Colibri,  Vanare de vant.

  Alaturat veti gasi cateva fotografiii luate de la fata locului.

   

   

 •  Dimanche, 26 avril, 17h - 19h, Hôtel de Ville de Paris

  En signe de solidarité, de soutien et de respect pour les droits de l'homme en Moldavie, la communauté moldave de France se réuni dimanche 26 avril devant l'Hôtel de Ville à Paris entre 17h et 19h. Venez nombreux, c'est une manifestation autorisée par la préfecture qui se déroulera pacifiquement. Nous dénonçons les violences et les tortures commises par l'état moldave la semaine du 6 au 12 avril 2009, à l'encontre des citoyens de la République de Moldavie après les élections fraudées du 5 avril 2009  . Nous soutenons les journalistes et intellectuels moldaves pour la liberté de leur expression ainsi que la liberté de la presse bafouée la même semaine.
  Opposons nous a la dictature!
  Faites passer le message aux autres moldaves et français qui ne sont pas indifférents a cette situation.

  manifest Paris
   
  Puteti gasi varianta pentru imprimare in 4 exemplare pe o pagina A4 pe care le puteti distribui in timpul actiunii de protest.

   

  In cazul in care nu reusiti sa vizualizati documentul va rugam sa accesati situl oficial pentru a va procura programul gratuit.

   

 •       De foarte mulţi ani mă frământă gândul cum să-l ajuţi pe cel care nu crede să creadă şi el în Dumnezeu şi nu în ceea ce se încrede orbeşte. Cum să-l opreşti de la energia negativă din a cărei cauză  s u f e r ă  cei din jur; energie cu care îi terorizează pe alţii, le mutilează voinţa  răsucindu-le gândul aşa cum îi place lui; cum să-l faci să simtă că răul făcut pe ascuns  i se întoarce pe altă parte tot lui.
        Necredinţa vine mai întâi de la educaţia pe care o primim în familie. Dacă ni se insuflă indiferenţă şi hulă faţă de biserică şi slujitorii ei, rămânem de multe ori indiferenţi, alteori cădem în ocultism. Din surse nepublicate, se ştie că la acest capitol (ocultismul) Moldova ocupă locul doi în lume, după India. Slujitorii înainte-văzători ai unei prestigioase mănăstiri din afara Moldovei (unde m-am aflat vara aceasta) ne spuneau că deasupra Moldovei planează un nor de magie neagră, ei sunt uimiţi câtă lume bolnavă este la noi în republică din cauza practicilor oculte. Cât de invidioşi, inculţi şi oculţi suntem, totuşi.
 • Cu ocazia Sfintelor sarbatori de Pasti, grupul de initiative culturale, Connexions Moldavie va ureaza un sincer HRISTOS A INVIAT!

  Va asteptam, nu numai sa cititi dar si sa participati activ la dezvoltarea acestui site prin expunerea parerilor dvs atat prin intermediul comentariilor dar si prin intermediul paginii de Contact unde va puteti exprima, opiniile sau sugestiile vizavi de www.connexions-moldavie.eu

 • In urma unei propuneri primite prin intermediul paginii de Contact, am decis sa introducem un instrument de traducere automata a articolelor din limba romana in franceza, si nu numai... Am introdus astfel instrumentul Google Translate (vizibil pe toate paginile sitului in stanga, jos) care poate traduce, ce-i drept aproximativ, pagina afisata din romana in franceza sau in oricare alta limba cuprinsa in lista culisanta a instrumentului Google. Daca vor fi sesizari si din partea celor care nu stiu franceza, vom introduce si echivalentul din franceza pre alte limbi de circulatie, inclusiv romana, bineinteles.

  V.M.

 • Arielle Thedrel (versiunea in romana aici)
  15/04/2009   
  Des milliers d'opposants au régime communiste moldave ont défilé hier à Chisinau. Au Parlement, trois formations d'opposition ont dénoncé d'une même voix les violations flagrantes des droits de l'homme.
  Des milliers d'opposants au régime communiste moldave ont défilé hier à Chisinau. Au Parlement, trois formations d'opposition ont dénoncé d'une même voix les violations flagrantes des droits de l'homme. Crédits photo : AP

  Malgré la répression et le verrouillage de l'information par le pouvoir, 4.000 partisans de l'opposition moldave ont manifesté dimanche dans la petite capitale de Chisinau pour dénoncer la «dictature» des communistes, vainqueurs des élections législatives du 5 avril.

  De notre envoyée spéciale à Chisinau

  Jamais la Moldavie ne s'est sentie aussi abandonnée. Une semaine après les manifestations qui ont suivi les législatives du 5 avril, l'opposition se refuse cependant à faire le deuil d'une révolution volée. Bravant le climat de peur instauré par le Parti communiste au pouvoir, près de 4 000 personnes se sont de nouveau rassemblées dimanche à Chisinau pour exiger la libération des centaines de jeunes gens arrêtés arbitrairement la semaine passée. Tous les accès à la capitale avaient été verrouillés pour empêcher d'autres protestataires de se joindre au mouvement.

 • Face à face, la police et les manifestants moldaves, à Chisinau, le 7 avril.

  REUTERS/Gleb Garanich

  Face à face, la police et les manifestants moldaves, à Chisinau, le 7 avril.

  Une nouvelle manifestation est prévue ce vendredi par les opposants au pouvoir communiste. Des slogans de ce type devraient de nouveau être scandés par les jeunes moldaves, dans les rues de Chisinau. Stella Suhan, étudiante moldave en France qui prépare une thèse sur "la gestion politique de la mémoire du communisme en Moldavie après l'indépendance", revient sur le fossé générationnel qui se creuse dans son pays.

  Les manifestants moldaves s'insurgent contre la victoire des communistes aux élections de ce dimanche. Ils dénoncent aussi des fraudes, qu'en est-il?

  Certains observateurs auraient vu des chiffres peu cohérents, au fil des dépouillements, comme l'a raconté l'une d'entre eux à la BBC... Mais ils n'ont pas de preuve accablante à avancer.

  A vrai dire, dans la victoire des communistes, la seule chose qui n'était pas prévisible, c'est son ampleur [près de 50% des suffrages, ndlr]...

  Ce qui les favorise, c'est que la scène politique moldave est très fragmentée: les partis de l'opposition prolifèrent mais ils sont petits, très jeunes et, donc, encore peu crédibles. Et puis les communistes ont mené une campagne électorale qui a porté ses fruits. 

  Vous évoquez une campagne rondement menée... Sur quoi le parti communiste moldave a-t-il joué?

  Ils ont parié sur le thème de la stabilité, un thème qui parle beaucoup aux gens des campagnes, surtout en période de crise économique mondiale.

  La plupart des retraités et des ruraux du pays est socialement marginalisée et isolée. Leur seule source d'informations se résume à la radio et la télévision d'Etat. C'est ce segment de la population qui représente la base sociale et la partie la plus active de l'électorat du Parti des Communistes. Ils voient le président Voronine comme un sauveur charismatique...

 • Apel

  Noi, cetatenii moldoveni din Franta ne adresam institutiilor si statelor democratice din Occident, cu un apel de solidarizare in lupta pentru apararea drepturilor omului, in Republica Moldova.
  La 5 aprilie 2009, in Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare in urma carora s-a anuntat victoria neta a Partidului Comunistilor, aflat la guvernare din 2001. In dimineata zilei de luni, 6 aprilie ac, cind rezultatele partiale se cunosteau si tendinta era vizibila, in rindul populatiei a inceput sa incolteasca un sentiment si anume acel de tradare, tradarea idealurilor drepturilor omului, tradusa printr-o frauda electorala de proportii.
  Suspiciunea cu privire la fraudarea alegerilor parlamentare este fondata pe mai multe argumente. Unul dintre acestea tine de decalajul dintre datele sondajelor de opinie din perioada pre si cea electorala, a rezultatelor exit poll-ului si rezultatele finale ale scrutinului, cele din urma nefiind recunoscute inclusiv de partidele de opozitie. In aceeasi ordine de idei, mentionam pozitia divergenta a observatorilor internationali vis a vis de corectitudinea procesului electoral. Emma Nicholson, parlamentar european si observator OSCE la scrutinul din 5 aprilie, a declarat pentru BBC: " Am avut un sentiment foarte puternic ca au fost manipulari in alegeri, insa nu am putut demonstra acest lucru. (...) Eu si colegii mei am incercat din greu sa promovam o declaratie dura in concluziile OSCE privind alegerile din Moldova, insa aceasta a fost respinsa. Deaceea imi vine greu sa confirm declaratia de presa a OSCE, care este foarte calda."
  Un alt argument in ipoteza fraudei electorale, este reprezentat de numeroase marturii ale populatiei din tara si de peste hotare, publicate si de presa de la Chisinau.
  Declaratia Comisiei Electorale Centrale cu privire la votul majoritar acordat Partidului Comunistilor atit in tara cit si peste hotare este dezmintita de informatii parvenite de la anumiti membri ai comisiilor electorale din cadrul misiunilor diplomatice. Precizind ca la Ambasada Republicii Moldova de la paris, au fost inregistrate, de facto, doar 39 de voturi pentru Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) din totalul voturilor exprimate.
  Toate aceste argumente care sustin ipoteza fraudarii scrutinului din 5 aprilie 2009, dun Republica Moldova a trezit nemultumiri in rindul populatiei, care a declansat spontan un val de protest. manifestatiile care au inceput luni seara la Chisinau, au luat o turnura violenta in urma provocarilor lansate de anumiti indivizi dubiosi. In timp ce presa de la Chisinau denunta caracterul dual al acestor manifestatii, adica, pe de o parte multimea violenta si, pe de alta parte cea care protesteaza pasnic, autoritatile din Moldova sustin vehement o singura pozitie si anume aceea a unei lovituri d estat organizata de oficialitati din afara republicii.
  Acestea fiind spuse, Guvernul de la Chisinau a intervenit prin intimidari si presiuni asupra manifestantilor pasnici. Bilantul acestor interventii se soldeaza cu sute de tineri arestati si condusi in directie necunoscuta, multi dintre ei fiind dati disparuti de catre familie. Deasemenea mai mult de zece jurnalisti moldoveni sunt arestati in timp ce jurnalistii din afara tarii sunt retinuti si expulzati. Mentionam ca, Oleg Brega, cameraman de la Jurnal TV, a fost sustras din multime, batut cu cruzime si lasat inconstient in mijlocul strazii, de catre indivizi ce pretindeau a fi de la politie.
  In urma acestor evenimente, noi, cetatenii republicii Moldova din Franta, ne simtim obligati moral, de a condamna fraudarea alegerilor din 5 aprilie 2009 precum si actele represive ale guvernarii comuniste de la Chisinau.Ne alaturam protestatarilor pasnici, care cer repetarea alegerilor, dar ne desolidarizam de actele de violenta ale provocatorilor, care propaga la nivel international, o imagine falsa a ultimilor evenimente din Moldova si urmaresc dezechilibrarea exercitiului democratic din Republica Moldova, indepartind-o de idealul Libertatii, a respectarii drepturilor omului si cel al democratiei.
  In aceste conditii, facem apel la toate organizatiile internationale si statele promotoare ale valorilor democratice si ale drepturilor omului in a ne acorda suportul lor in lupta pentru libertate, in care noi ne-am angajat.


  Paris, 9 aprilie 2009
 •  

  Florent Parmentier a été lecteur à l'Académie des relations internationales et des études diplomatiques de Chisinau en 2000. Il a publié en 2003 La Moldavie à la croisée des chemins (Paris, Editoo). Selon lui, les jeunes Moldaves "sont écœurés par la corruption du Parti communiste".

  La Moldavie est-elle coutumière de ce type de crise politique ?

  Non, mais ce n'est pas la première fois que ce genre de manifestations éclatent dans le pays. Dès l'indépendance, en 1991, des groupes ont revendiqué le rattachement de la Moldavie à la Roumanie. Cette réunification n'a pas eu lieu, mais, depuis, plusieurs crises ont éclaté sur fond de tensions identitaires. La dernière grande crise marquante date du début de l'année 2003. A l'époque, le gouvernement décide de changer les programmes d'histoire et d'imposer l'enseignement du russe à l'école. D'importantes manifestations éclatent à Chisinau, notamment autour de l'avenue Stefan Cel Mare. Le plus surprenant, aujourd'hui, c'est la radicalisation du mouvement. Le sentiment d'exaspération est très important parce que les conditions de vie sont extrêmement précaires.

  Qui sont ces manifestants ?

  Ce sont des étudiants pour l'immense majorité d'entre eux. Agés de 18 à 26 ans, ils sont allés à l'école dans les années 1990, à une époque où les livres d'histoire présentaient la Moldavie comme une partie de la Roumanie. C'est pour ça qu'on a pu apercevoir autant de drapeaux roumains dans la manifestation. Ces jeunes sont écœurés par la corruption du Parti communiste. Ce qu'ils expriment, c'est avant tout leur rejet du pouvoir en place.

  Qu'est-ce qui distingue politiquement la majorité communiste qui vient de remporter les élections législative et l'opposition ?

  En Moldavie, le clivage gauche-droite repose avant tout sur des questions d'identité. Les partis de gauche sont historiquement proches de Moscou, tandis que les partis de droite regardent vers la Roumanie. Aujourd'hui, le Parti communiste au pouvoir compte dans ses rangs des personnalités sociales-démocrates qui font de l'intégration dans l'Union européenne leur objectif prioritaire. Son arrivée au pouvoir en 2001 coïncide avec le retour de la croissance économique. Résultat : pour beaucoup de gens, notamment les retraités et les habitants des campagnes, communisme rime avec stabilité. A droite, les partis d'opposition comme le Parti libéral prônent un rapprochement avec le voisin roumain. Certains sont même favorables à une réunification, mais les minorités (russophone et turcophone) s'y opposent.

  Quel rôle jouent les Etats voisins de la Moldavie dans ce conflit ?

  Le pouvoir accuse la Roumanie de tirer les ficelles. C'est un discours attendu et assez traditionnel. Je ne pense pas que Bucarest soit réellement derrière tout ça. De son côté, la Russie est satisfaite du résultat des élections et se contente d'appeler au calme. Même son de cloche du côté de l'Union européenne, qui demande également au pouvoir de ne pas s'en prendre aux manifestants.

  S'achemine-t-on vers un scénario à l'ukrainienne, avec une "révolution de couleur" qui mettrait à la porte le pouvoir communiste ?

  Je ne crois pas. En 2004, les observateurs internationaux avaient dénoncé des fraudes électorales massives en Ukraine. Ce n'est pas le cas aujourd'hui en Moldavie. Les élections n'ont pas été complètement transparentes, mais il n'y a pas eu de falsifications massives. Par ailleurs, les manifestations qui ont lieu à Chisinau ne sont pas suffisamment importantes pour renverser le pouvoir. Je pense que les autorités vont devoir faire un geste d'apaisement. On peut imaginer une médiation hongroise, mais à mon avis le mouvement va s'essouffler. De toute façon, on y verra plus clair après le recompte des voix.

  Propos recueillis par Elise Barthet

   Source: Le Monde

 • marianneParisul a fost si el, la fel ca si alte capitale europene atins de febra manifestatiilor intru sustinerea celor din PMAN din Chisinau.

  Timp de trei zile oameni de toate varstele au venit in fata Ambasadei de la Paris pentru a scanda si a manifesta impotriva guvernarii de la Chisinau. La inceput scandau mai cu jumatate de gura mai in ras mai in serios. Evenimentele de acasa le-au dat insa curajul de a scanda fara retinere. Intr-o atmosfera de manifestatie pasnica s-au scandat 1-2 Comunistii la gunoi! C'est dur, c'est dur avec la dictature! Jos cu vama, vreau la Mama! Jos Comunismul! Mafia nu uita, Basarabia nu-i a ta!Dar si Traiasca, traiasca, Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!Au fost fluturate Tricolorul, drapelul Frantei, al UE dar si al Germaniei sau cel al Statelor Unite si chiar al Australiei. Participantii la miting au adoptat si semnat un apel catre comunitatea internationala.

  De mentionat ca manifestatiile vor continua si pe 10 11 si 12 aprilie in acelasi loc. Va vom anunta ulterior despre alte evenimente.

  Valentin Mazarescu

  Mai jos puteti vizualiza cateva instantanee luate de la fata locului.


  foto: ©WMG & ©Connexions Moldavie

 • Vladimir VoroninLa Chisinau s-a deschis sezonul de vanatoare. Dupa ce ieri dupa amiaza si seara politisti in civil arestau manifestanti la intamplare pe care ii imbarcau in masini in lovituri de baston, picioare si pumni cu nemiluita dupa care se duceau in directii necunoscute, azi la Chisinau politisti in civil au ridicat de la cursuri studenti participanti la manifestari si i-au dus in directie necunoscuta. Martorii au identificat tipul autoturismelor, culoarea si numerele de inmatriculare. Unimedia a pus in aceasta dimineata pe situl lor un dialog intre doua personaje, unul dintre ele lucrator si martor in cladirea Parlamentului. Scrisoarea a fost retrasa ulterior de pe site insa noi am reusit sa o salvam. V-o prezentam aici

  Ceea ce e si mai bizar e ca studentii respectivi au fost activi pe forumuri sau pe siturile de socializare. La ora actuala in Chisinau se opereaza arestari in baza IP-urilor de calculator folosite de forumisti. Siturile de socializare sunt atent supravegheate iar cele care nu pot fi controlate sunt pur si simplu blocate. Asa se si explica de ce facebook nu mai merge sau twitter abia se incarca. Saitul Unimedia a fost tinta unui flood ieri si a identificat atacatorul ca fiind din interiorul SIS-ului moldovenesc. Imaginea cu IP-ul o gasiti mai jos. Va prezentam mai jos firul evenimentelor de astazi asa cum sunt reflectate in media de la Chisinau sau din alta parte daca va fi cazul.

  Guvernarea de la Chisinau are acum ocazia sa se rafuiasca cu dusmanii sai politici si economici. Ambasadorul Romaniei la Chisinau, declarat persona non grata, dosare penale pentru tentativa de lovitura de stat pentru liderii politici din opozitie, Gabriel Stati, unul din cei mai importanti oameni de afaceri din RM, arestat in Ucraina. Se pare ca calea spre dictatura e larg deschisa....

  Valentin Mazarescu

 • Becul care leviteazaCercetatorul Jeff Lieberman de la institutul MIT Robotics a reusit sa inventeze un bec care leviteaza. Pe langa faptul ca pluteste, fara turbulente, la cinci centimetri departare de cel mai apropiat obiect, becul poate functiona timp de mai multi ani fara sa fie incarcat la o baterie sau alta sursa de energie. Acest dispozitiv este dotat cu magneti la baza structurii sale. Folosind campurile electromagnetice, becul se poate ridica de la suprafata suportului si poate pluti. Mai mult decat atat, inventia se alimenteaza de la distanta, de la baza acestui suport, folosind principiul transferului de energie descoperit de Nikola Tesla in anii 1890. „Desi acest efect de transfer de energie de la distanta a fost descoperit cu mult timp in urma, este foarte putin utilizat in prezent. Am dorit sa explorez acest procedeu combinat cu stabilizarea unui obiect care leviteaza cu ajutorul campurilor magnetice“, a declarat cercetatorul Jeff Lieberman.
  Sursa: Gardianul
 •  

  DECLARAŢIA
  DE LA PRAGA

   

   Pentru viitorul demn şi democratic al căminului nostru european,

  • întrucât societăţile care îşi neglijează trecutul nu au viitor,
  • întrucât Europa nu va fi unită atâta vreme cât nu va fi capabilă să-şi reconcilieze istoria, să recunoască nazismul şi comunismul ca moştenire comună şi să conducă o dezbatere sinceră şi amănunţită despre toate crimele totalitarismului din secolul trecut,
  • întrucât ideologia comunistă este direct responsabilă de crime împotriva umanităţii,
  • întrucât o conştiinţă încărcată de trecutul comunist este o povară grea pentru viitorul Europei şi al copiilor noştri,
  • întrucât diferitele moduri de a evalua trecutul comunist pot duce la împărţirea Europei în "Vest" şi "Est",
  • întrucât integrarea europeană a constituit o reacţie directă la războaiele şi violenţele provocate de sistemele totalitare de pe continent,
  • întrucât conştiinţa crimelor împotriva umanităţii comise de regimurile comuniste pe întregul continent trebuie să se răsfrângă asupra tuturor minţilor europene în aceeaşi măsură cu crimele regimurilor naziste,
  • întrucât există similarităţi substanţiale între nazism şi comunism în ceea ce priveşte caracterul lor abominabil şi crimele lor împotriva umanităţii,
  • întrucât crimele comunismului încă trebuie să fie evaluate din punct de vedere legal, moral şi politic, precum şi din punct de vedere istoric,
  • întrucât acestor crime li s-au găsit justificări spunându-se că au fost comise în numele teoriei luptei de clasă şi a principiului dictaturii „proletariatului", folosind teroarea ca metodă de a menţine dictatura,
  • întrucât ideologia comunistă a fost folosită ca instrument în mâinile celor care au clădit imperii în Europa şi Asia pentru a-şi atinge scopurile expansioniste,
  • întrucât mulţi dintre cei care au comis crime în numele comunismului nu au fost încă aduşi în faţa Justiţiei iar victimele lor nu au fost încă despăgubite,
  • întrucât furnizarea de informaţii extinse despre trecutul totalitar comunist care să ducă la o mai bună înţelegere şi abordare a temei este o condiţie necesară pentru o viitoare integrare solidă a tuturor naţiunilor europene,
  • întrucât reconcilierea finală a tuturor popoarelor europene nu este posibilă fără eforturi susţinute în vederea stabilirii adevărului şi a recuperării memoriei,
  • întrucât trecutul comunist al Europei trebuie analizat în amănunţime atât în mediul academic cât şi în rândurile publicului larg, iar generaţiile viitoare ar trebui să aibă la dispoziţie informaţii despre comunism care să le fie uşor accesibile,
  • întrucât în diferite părţi ale globului mai rezistă doar câteva regimuri comuniste, care însă controlează aproape o cincime din populaţia lumii şi, prin accesul la putere, încă comit crime şi impun costuri mari bunăstării popoarelor lor,
  • întrucât multe ţări, deşi partidele comuniste nu sunt la putere, nu s-au distanţat de crimele regimurilor comuniste şi nici nu le-au condamnat,
  • întrucât Praga este unul din locurile care a avut atât experienţa dominaţiei naziste cât şi a celei comuniste,
 • Une semaine dédiée au 7ème Art roumain au cinéma Le Nouveau Latina

  Depuis plusieurs années, ce festival parisien accompagne le cinéma roumain dans son nouvel élan de créativité. Salué dans le monde entier à travers une présence constante dans les plus prestigieux festivals internationaux où il remporte les plus hauts prix, le cinéma roumain des dernières années fait preuve d’une belle vitalité.

  « Le Paris du cinéma roumain » se propose de rendre compte régulièrement de ce foisonnement de talents à travers une semaine consacrée au 7ème Art roumain, au cinéma Le Nouveau Latina, du 7 au 14 avril 2009.

  La 3ème édition de ce festival – organisée par l’association ArtRoumain, Le Nouveau Latina, sous les auspices de l’Union Latine et le CNC - Roumanie, en collaboration avec l’Institut Culturel Roumain de Paris – est placée sous la présidence de l’actrice Anamaria Marinca (4 mois, 3 semaines, 2 jours), un des meilleurs espoirs féminins du cinéma européen.

    PROGRAMME*********

  * Mardi 7 avril : Inauguration
  - 20h : "Le reste est silence" (Restul e tacere), film roumain de Nae Caranfil, 2007, 2h29, vostf
  Film présenté par Antoine de Clermont-Tonnerre, Président d’Unifrance, en présence du réalisateur

  * Mercredi 8 avril
  - 16h30 : Programme de courts-métrages I
  En présence de Bogdan Mustata
  - 19h : "Au diable Staline, vive les mariés ! " (Nunta muta), film roumain de Horatiu Malaele, 2008, 1h27, vostf
  Film présenté par Robert Guédiguian, en présence du réalisateur

  * Jeudi 9 avril
  - 19h : "La guerre radiophonique" (Razboi pe calea undelor), film documentaire roumain d’Alexandru Solomon, 2008, 1h48, vostf
  Film présenté par George Banu, en présence du réalisateur
  - 22h : "Elévateur" (Elevator), film roumain de George Dorobantu, 2008, 1h25, vostf

  * Vendredi 10 avril
  - 19h : "4 mois, 3 semaines, 2 jours" (4 luni, 3 saptamâni si 2 zile), film roumain de Cristian Mungiu, 2006, 1h53, vostf
  Film présenté par Christian Jeune, Adjoint au Délégué Général du Festival de Cannes, en présence des acteurs Anamaria Marinca et Vlad Ivanov
  - 22h : "Une Palme d’Or annoncée" (Un « Palme d’Or » anuntat), documentaire franco-roumain de Marius Doïcov et Vincent Guyottot, 60 min

  * Samedi 11 avril
  - 14h : "Change" (Schimb valutar), film roumain de Nicolae Margineanu, 2008, 1h36, vostf
  - 16h30 : "Picnic" (Pescuit sportiv), film roumain d’Adrian Sitaru, 2008, 1h24, vostf
  Film présenté par Marie-Pierre Macia, en présence d’Adrian Sitaru et Maria Dinulescu

  * Dimanche 12 avril
  - 14h : "Testimonial", film documentaire roumain de Razvan Georgescu, 2008
  - 16h30 : "Les Mariés de l’an II" (Mirii anului II), film franco-italiano-roumain de Jean-Paul Rappeneau, 1971, 1h38

  * Lundi 13 avril
  - 19h : "Rencontres croisées" (Întâlniri încrucisate) film roumain d’Anca Damian, 2008, 1h40, vostf
  En présence de la réalisatrice
  - 22h : "Au diable Staline, vive les mariés ! " (Nunta muta), film roumain de Horatiu Malaele, 2008, 1h27, vostf

  * Mardi 14 avril
  - 14h : "Constantin et Elena", documentaire roumain d’Andrei Dascalescu, 2008, 1h43, vostf
  En présence du réalisateur
  - 16h30 : Programme de courts-métrages II
  En présence de Marian Crisan

  Modérateur des rencontres et débats : Magda Mihailescu, critique de cinéma

 • MEETING AUTORIZAT DE PROTEST LA PARIS

   7-8-9 Aprilie 2009 in fata Ambasadei Moldovei in Franta

  1 rue de Sfax 75016 Paris

  orele 19.00 - 21.00

  Vino si tu!!!

   foto: catricio.com imagini de la meetingul de protest din 7 Aprilie 2009

   

 •  

   

   Astazi, la Centrul de Studii si Cercetari in Stiinte Administrative si Politice, Oleg Serebrian este invitat pentru a sustine un seminar privind reforma statala in tarile de est.

   8 avril 2009  
  Séminaire

  La Réforme de l’Etat dans les pays post- communistes

  Séance consacrée à la Moldavie

  Intervention de Oleg Serebrian

  Député au parlement de Chisinau, Premier vice président du parti Démocrate

  Animé par François Frison-Roche et Anne Gazier

  Salle de réunion du CERSA

   

 •  

  Reflectii din PMAN


  Vreau sa multumesc tuturor Basarabenilor din Franta care incepand de luni ne-au sustinut in manifestarile noastre. Si mai mult vreau sa va multumesc pentru ca, spre deosebire de noi, ati stiut sa protestati pasnic.

  Nu stiu cat de familiari sunteti cu situatia din Chisinau, de aceea o sa incerc sa clarific anumite momente.

  La moment (8 aprilie ora 16.00) se protesteaza in PMAN pasnic. Sunt in jur de vreo 4-5 mii de tineri. Situatia din tara e foarte incerta. De dimineata forte mult superioare celor de ieri au fost concentrate in centrul Chisinaului. Se pare ca deja au fost retrase, s-au convins si cei de la interne ca protestele nu vor mai degenera in ceva violent. Tot de dimineata frontiera cu Romania a fost inchisa, nimeni nu putea intra sau iesi din tara. Insa, pe la orele 14.00 s-au redeschis granitele. Ambasadorul roman la Chisinau e declarat persoana non-grata pe teritoriul RM si presedintele Voronin a declarat ca va introduce sistem de vize pentru cetatenii romani. In cursul noptii de ieri spre azi au fost arestati in jur de 200 de tineri si in centrul capitalei au avut loc mai multe impuscaturi de arme. Tot de dimineata a fost arestat Sergiu Mocanu, feciorii caruia inca se afla, deja de cateva luni, pe teritoriul ambasadei Romaniei la Chisinau si refuza sa paraseasca sediul acesteia.

  Vreau sa va rog sa fiti cat mai atenti si sa filtrati orice informatie auzita. Se lanseaza foarte multe zvonuri. Tin sa va informez ca nu s-a inregistrat nici un decedat ca rezultat al alegerilor de ieri, trupe speciale rusesti nu au fost debarcate la Aeroportul din Chisinau, nicidecum nu s-a incercat o lovitura de stat ieri.
 • Des milliers de Moldaves manifestent depuis lundi soir dans les rues de Chişinău contre la large victoire des communistes aux législatives du 5 avril. Lycéens et étudiants pour la plupart, ils remettent en cause la régularité du scrutin et réclament de nouvelles élections. La tension est montée d’un cran mardi matin lorsque des opposants ont pris d’assaut les bureaux de la Présidence et du Parlement. Des dizaines de personnes ont été blessées.

  Par Mehdi Chebana

 • Pays le plus pauvre d'Europe, la Moldavie n'est pas pour autant le moins connecté. Les protestataires utilisent au maximum les fonctionnalités du web 2.0 pour coordonner leurs actions et relayer les informations du terrain.

  Moins de 24 heures après le début des protestations violentes contre la victoire des communistes aux élections législatives en Moldavie, Internet devient le canal d'information principal d'une jeunesse insurrectionniste.

  Comme l'expliquent les sites de Foreign Policyet du New York Times, les jeunes Moldaves s'appuient sur les réseaux sociaux du web, Twitter en tête, pour informer les internautes du monde entier de l'évolution des évènements en temps réel.

  Un manifestant piétine la photo du président communiste moldave Vladimir Voronine, mardi à ChisinauPlus de photos de ce blog ici.
   Denis Graur / http://zzzop.wordpress.com
   Un manifestant piétine la photo du président communiste moldave Vladimir Voronine, mardi à Chisinau
  Plus de photos de ce blog ici.

   

  Sur le fil de discussion #pman (pour Piata Marii Adunari Nationale, la place principale de Chisinau), Mihai, un blogueur moldave, affirme que les leaders de la contestation sont en train de se réunir. Ils appelleraient à des actions non-violentes, alors même que 193 personnes, dont 8 mineurs, auraient été arrêtées dans la nuit de mardi.

 •  

  21:15(ora Frantei) Chisinau

  (21:15)Au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Comuniştii au obţinut 49,48% din voturile alegătorilor. Aceasta le asigură 59 sau 60 de mandate în Parlament (din surse diferite).

  (21:05) Printre protestari s-a transmis o declaraţie. În ea se menţionează că protestul nu are culoare politică, fiind pur şi transparent. De asemenea, se cere judecarea preşedintelui în baza Constituţiei.

  (21:53) Moldova 1 a oferit timp de antentă şi lui Iurie Roşca, liederul PPCD, care a acuzat partidele de opoziţie - PL, PLDM, AMN - timp de aproximativ 2 minute.

  (21:35) În cadrul ştirilor, Voronin critică rectorii instituţiilor superioare de învăţămînt că au permis studenţilor să iasă în stradă la protest (la finalul discursului critic, rectorii l-au aplaudat). 

  (20:32)În acest moment, preşedintele Voronin ţine o cuvîntare de 15 minute în cadrul principalului buletin de ştiri al zilei la postul public de televiziune. El acuză opoziţia de încercarea de a organiza o lovitură de stat, care ar fi susţinută de România.


  (19:00)Iurie Ciocan, secretar CEC, a confirmat pentru UNIMEDIA că a primit solicitările PL, PLDM şi AMN, iar CEC va oferi partidelor politice acces la listele electorale ale alegătorilor.

  (18:52)Spiritele s-au mai calmat în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Tinerii protestatari au revenit în poziţia iniţială. Reprezentanţii acestora negociază cu poliţia eliberarea tinerilor arestaţi (cel mai probabil, va fi fără de rezultat, după ce preşedintele Voronin a anunţat că nu va ceda niciun pas în faţa protestatarilor).

  (18:45)În perioada zilei de azi, serverul UNIMEDIA a fost atacat de mai multe ori (flood puternic) de de pe o adresă IP, care aparţine serviciilor secrete din Republica Moldova. Vedeţi mai jos confirmarea:


  (18:04)Grănicerii au interzis accesul unui corespondent al Radio România Actualităţi în Republica Moldova, fiind întors de la aeroportul internaţional Chişinău, propunândui-se să aleagă unde pleacă: „Spre Bucureşti sau Timişoara?”.

   sursa: UNIMEDIA

  21:00(ora Frantei) Paris

  Protestul ia sfarsit conform autorizatiei de 3 ore. Protestatarii isi strang plancardele si isi impaturesc steagurile si pleaca in grupuri mici. Cei 3-4 politisti se imbarca in masina de interventie si asteapta sa plece ultimul grup de manifestanti. Ne revedem la aceeasi ora si maine. 

  Apare si Oleg Serebrian. Raman cativa pentru a discuta cu el. connexions-moldavie.eu i-a luat un interviu amanuntit despre starea de fapt din Moldova, viitorul politic al acesteia, despre propriile priecte. Mai multe amanunte pe Connexions Moldavie.

  La ambasada se sting luminile.

  19:00(ora Frantei) Paris

  Se incep protestele in fata ambasadei RM la Paris.

  Oameni de toate varstele scandeaza Jos Comunistii!  C'est dur c'est dur avec la dictature! Mafia, nu uita, Basarabia nu-i a ta! Traiasca, traiasca, Moldova,Ardealul si Tara Romaneasca! Mortii nu voteaza! Noi suntem uniti! Toti suntem uniti!

  Protestul este pasnic cu oameni ce tin in maini lozinci si steaguri si scandeaza. Sunt fluturate steagurile Frantei, UE si Romaniei. Protestul este asigurat de o masina a politiei franceze si de politisti amabili ce au grija ca autoturismele ce trec pe strada sa treaca incet pe langa grupul de demonstranti dar care si pazesc usa ambasadei. Circula zvonul ca va veni si Oleg Serebrian prezent in Paris la un seminar la Paris II,  sa dea mana cu manifestantii.

  La ambasada luminile sunt aprinse, si nicio miscare.

  18:09(ora Frantei)Cativa tineri sunt batuti de politie, sunt arestati si dusi intr-o directie necunoscuta

  Grănicerii au interzis accesul unui corespondent al Radio România Actualităţi în Republica Moldova, fiind întors de la aeroportul internaţional Chişinău, propunândui-se să aleagă unde pleacă: „Spre Bucureşti sau Timişoara?”.

  Situaţia devine tensionată. Poliţia a arestat câţiva dintre protestatari, i-a bătut, apoi i-a urcat într-o maşină şi duşi într-o direcţie necunoscută.Ceilalţi tineri iau cu asalt poliţiştii şi cer eliberarea tinerilor. Sunt posibile violenţe.

  Guvernarea nu ceda cu niciun pas în negocierea cu opoziţia”. Anunţul a fost făcut public pentru presă de către Mark Tkaciuk, fostul consilier prezidenţial.

  Sursa: Unimedia

  17:39 (ora Frantei) Paris

  La aceasta ora Oleg Serebrian sustine un seminar la Centrul de Studii si Cercetari in Stiinte Administrative si Politice Paris pe tema La Réforme de l’Etat dans les pays post- communistes consacrat Moldovei.

  Revenim cu amanunte.

  sursa: ©Connexions Moldavie

 • 10.05 (Ora Frantei)

  Ora 11:06:Guvernul moldovean se reuneste miercuri de urgenta, sedinta urmand sa fie prezidata de seful statului, Vladimir Voronin, anunta Interfax.

  Ora 10:55:Un lider al opozitiei de la Chisinau anunta ca autoritatile comuniste au refuzat renumararea voturilor.

   ACTUALIZARE: 09.50 (Ora Frantei)

  Politia se regrupeaza in spatele cladirii Parlamentului si Presedintiei dupa ce in cursul noptii trecute au preluat controlul asupra celor doua cladiri. Pe Twitter primii manifestanti indeamna pe minori sa nu vina in PMAN pentru ca se asteapta varsari de sange.

   

  La Moldova 1 nu se sufla o vorba.

 •  

  Gouvernement et opposition se sont mis d'accord au terme d'une journée de violentes manifestations pour dénoncer le résultat des législatives, remportées par les communistes.

  Manifestants à Chisinau, en Moldavie (Sipa)

  Manifestants à Chisinau, en Moldavie (Sipa)

  Le gouvernement et l'opposition se sont mis d'accord mardi 7 avril en Moldavie pour procéder à un recompte des voix aux législatives, après une journée de violentes manifestations contre la victoire des communistes à ce scrutin organisé dimanche.
  Plus tôt, des opposants étaient parvenus à pénétrer dans les bâtiments de la présidenceet du Parlement. La police avait tenté de les repousser avec des canons à eau et des grenades lacrymogènes, sans succès. Certains étaient ensuite ressortis avec des meubles qu'ils ont brûlés dans la rue.
  Les manifestants ont aussi jeté des pierres contre le bâtiment de la présidence, brisant des vitres. Plus de 30 personnes, civils et policiers, ont été blessés au cours des affrontements à Chisinau, la capitale du pays.
  Des heurts avaient éclaté dans la matinée dans les rues de Chisinau alors qu'une manifestation dégénérait.

  Législatives contestées  Les opposants contestent les résultats des élections législatives de dimanche. Le Parti communiste moldave, pro-européen, y a remporté une victoire écrasante qui lui assure la majorité absolue au Parlement. Avec 49,96% des voix(sur 98% des bulletins dépouillés), les communistes devaient obtenir 61 des 101 sièges, selon la Commission électorale.
  L'opposition avait en conséquence appelé à la poursuite des manifestations jusqu'à ce que de nouvelles élections législatives soient organisées.
  Le diplomate en chef de l'Union Européenne, Javier Solana, s'est dit "très inquiet" des affrontements en Moldavie et a appelé "toutes les parties à ne pas céder à la violence".

  Elire le nouveau président


  Au pouvoir depuis 2001, le Parti communiste de Moldavie (PCM) a progressé de quatre points par rapport aux législatives de 2005. S'il obtient bien 61 sièges après l'achèvement du dépouillement, il serait assuré de la majorité des trois cinquièmes requise pour élire le nouveau président, entre le 8 avril et le 8 juin.
  Loin derrière, en deuxième position, arrive le Parti libéral (12,78%), suivi du Parti libéral-démocrate (12,26%) et de Notre Moldavie (9,82%). Ces trois formations de droite, elles aussi pro-européennes, se répartiraient les 40 sièges restants.
  Les autres partis n'ont pas franchi le seuil de 6% pour entrer à l'Assemblée du pays le plus pauvre d'Europe. Le taux de participation est de 59,49%.

  Région sécessionniste


  Selon l'Organisation pour la Sécurité et la Coopération en Europe (OSCE), les élections se sont déroulées dans des conditions globalement conformes aux normes internationales. L'organisation a cependant relevé un incident dans un village que se disputent la Moldavie et la région sécessionniste de Transdniestrie, où les législatives n'ont pas été organisées.
  La Transdniestrie a proclamé son indépendance après la chute de l'URSS mais n'est reconnue par aucun Etat.
   
  SOURCE: NOUVELOBS.COM
 •  Protestele reincep maine de la ora 10.00 ora locala in PMAN.
   
  Noapte buna Chisinau!
   

  ACTUALIZARE: 21.35 (Ora Frantei) Sursa (http://www.hotnews.ro)

  UPDATE: 22.00. Cladirea Parlamentului este inca in flacari, desi cei mai multi dintre manifestanti au parasit Piata. Protestele se vor relua miercuri de la ora 10.00
  parlamentul MD
   foto: unimedia.info
   
 •  Des manifestants protestant contre la victoire du Parti communiste aux législatives de dimanche en Moldavie ont réussi, mardi 7 avril, à pénétrer dans les bâtiments de la présidence et du Parlement de Moldavie, à Chisinau, malgré les tentatives de la police de les repousser à l'aide de canons à eau, a constaté un journaliste de l'AFP. Peu avant, ils ont attaqué à coups de pierres la présidence de la République. Plusieurs vitres ont été brisées par les protestataires, au nombre de 10 000 environ, étudiants pour la plupart, qui se sont heurtés à la police anti-émeute, a déclaré un journaliste de Reuters présent sur les lieux. Les manifestants, descendus dans les rues, dont le site moldave Timpul diffuse une vidéo, s'étaient regroupés devant le siège du gouvernement avant de descendre le principal boulevard de Chisinau vers la présidence.

  Les faits Législatives en Moldavie : victoire écrasante des communistes pro-européens

  Selon les résultats quasi définitifs des élections de dimanche, le Parti communiste emmené par le président Vladimir Voronine a remporté 50 % des voix et un nombre suffisant de sièges pour élire le prochain chef de l'Etat. Au pouvoir depuis 2001, Vladimir Voronine ne peut briguer un troisième mandat ; mais sans doute inspiré par le premier ministre russe, Vladimir Poutine, il a exprimé le souhait de se maintenir dans les hautes sphères de l'exécutif. Enclavée entre l'Ukraine et la Roumanie, la Moldavie est le pays le plus pauvre d'Europe.

   Source: Le Monde

 •  ProTV transmite  live Revolutia de la Chisinau

   Revolutie in Moldova! VEZI LIVE DE LA CHISINAU!

  ACTUALIZARE: 16.10 (Ora Frantei)

   

  17,00 Grupuri de protestatari se indreapta inspre televiziunea nationala. În aceste momente, postul public de televiziune transmite emisiuni de divertisment. Conducerea companiei Teleradio Moldova a trimis majoritatea angajaţilor acasă, de teama unui posibil asalt al clădirilor TRM, potrivit HotNews.md .

  ACTUALIZARE: 16.00 (Ora Frantei)

  16,38 Steagurile Romaniei si UE au fost arborate pe cladirea Presedintiei, in aplauzele protestatarilor

   

   ACTUALIZARE: 15.30 (Ora Frantei)

  16,00 Politia a intervenit in forta.Presa locala anunta ca armata a deschis foculimpotriva protestatarilor din Chisinau - garda.com.md.

  Potrivit sursei citate, zeci de răniţi se afla în zona din faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului. Serviciile de ambulanţă nu mai fac faţă solicitărilor.

  Politistii au intervenit inspre cladirea Parlamentului si au deschis focul cu grenade lacrimogene.

  15,45: Unul dintre lideri Partinului National Roman a recitat in fata multimii cateva versuri din Desteapta Romane

  15,30: Unul dintre liderii opozitiei, Pavlicenco, le-a cerut protestatarilor sa preia controlul asupra televiziunii publice.

  Protestatarii au parasit cladirile oficiale pentru a se grupa in piata principala a Chisinaului.

  15,10: Utilizatorii Twittercer CNN sa relateze protestele anticomuniste din Chisinau

  VIDEO UPDATEChisinau, ciocniri intre cei 30.000 de manifestanti si politie. Protestatarii au spart usile Presedintiei si Parlamentului. Tinerii striga Revolutie!, Revolutie!,Ole, Ole! Voronin nu mai e!

  Protestatarii ataca Politia din Chisinau
  Foto: Unimedia
  Aproximativ 30.000 de oameni, in marea lor majoritate tineri, protesteaza in jurul pranzului in zona Presedintiei si a Parlamentului din Chisinau, acuzand guvernarea comunista de fraudarea votului din 5 aprilie si solicitand repetarea alegerilor parlamentare, relateazaUnimedia.md.

  Comentand pe Twitter situatia din Chisinau, user-ul@serbanmedia scrie: "Bucuresti 1989: prima revolutie transmisa la televizor. Chisinau 2009: prima revolutie transmisa online"

  Ascultaaici, live, evenimentele din Chisinau relatate de radioul Vocea Basarabiei.

  14,40: O parte din tineri se indreapta spre Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. Tinerii au in maini Tricolorul si drapelul Uniunii Europene si striga "Ole, Ole! Voronin nu mai e"

  Protestatarii au ocupat cladirea Presedentiei si scandeaza: Nu plecam!

  Mai multe masini de salvare au aparut in preajma manifestantilor. Exista mai multi raniti atat in randul protestatarilor, cat si al fortelor de ordine.

  14,30: Forumistii discuta despre organizarea unui miting de sprijin in centrul Bucurestiului, incepand cu ora 20,00 - @serbanmedia

  Si la Cluj se organizeaza un miting de solidaritate, incepand cu ora 18,00, in piata Avram Iancu

 • 6 aprilie 2009-Zi de Doliu National declarat

  de catre tinerii din RM  Flash mob la Paris!

  O luminare pentru comunisti!

  La bustul lui Mihai Eminescu

  (rue des Ecoles colt cu Jean de Beauvais (linga Biserica Romana)

  M°10 Maubert-Mutualité sau Cluny-La Sorbonne

  Astazi, luni 6 aprilie la ora 20h30.

  Sa fim solidari cu cei care NU au votat

  PCRM!

 • CHISINAU - Le Parti communiste Moldave est en passe de se maintenir au pouvoir, mais quelques sièges parlementaires pourraient lui manquer pour faire élire un président issu de ses rangs, selon un sondage réalisé à la sortie des urnes lors des législatives de ce dimanche.

 • Actualizare! 6 aprilie 01:03 Ora Frantei  Rezultatele votului exprimat in cadrul biroului de vot din Paris pentru cele patru partide cu sanse reale de a accede in parlament:

  PL-593 PLDM-301 AMN-117 PCRM-39

  Actualizare! 22.50 Ora FranteiNumarul de alegatori care s-au prezentat la urne pina la ora 21:00 este de 1223 de cetateni.

  Actualizare! 17.09 Ora FranteiLa aceasta ora au votat la Ambasada Moldovei la Paris 1.050 de persoane.

  In prima jumatate a zilei de duminica, 5 aprilie,  la sectia de votare nr. 304 din Ambasada Republicii Moldova la Paris, au votat sute de moldoveni  stabiliti in regiunea pariziana dar si cetateni moldoveni veniti cu aceasta ocazie din Spania, unde, din lipsa unei reprezentante diplomatice, nu a fost organizata nici o sectie de votare. Printre ei se afla si un grup de 9 persoane, cetateni ai Republicii Moldova, din orasul spaniol Gerona, care s-au organizat din timp, pentru a se deplasa la cea mai apropiata sectie de votare aflata la... 1000 de km. Cei 9 moldoveni, cu virsta cuprinsa intre 26-56 de ani au fost petrecuti la drum, de catre cei ramasi acasa, cu placintele, urari de drum bun si cu vin ca la moldoveni.

 • DW

  Revenus au pouvoir en 2001 à la faveur d’un vote contestataire, les communistes sont à nouveau donnés gagnants pour les législatives de dimanche en Moldavie. Le PC local avait alors joué sur le traumatisme des années postindépendance, où un libéralisme sauvage avait plongé le pays au bord du chaos. Cette fois, il devrait profiter du morcellement de l’opposition. Le Parlement élu désignera ensuite un nouveau président : le leader communiste Vladimir Voronine, qui occupe le poste depuis deux mandats, doit selon la Constitution passer la main. Mais il ne s’interdit pas de revenir, comme Premier ministre ou chef de l’Assemblée. Un peu comme chez le voisin russe.

 • pasaport romanescCetăţenia română ar putea fi obţinută în maximum 3 luni. Acest lucru ar putea fi posibil în cazul în care Parlamentul României va vota o lege iniţiată de deputatul Tudor Panţîru, ales în circumscripţia 43 diaspora, colegiul uninominal nr. 2, din care face parte şi Republica Moldova. Astfel, cetăţenia română ar urma să nu mai fie „redobândită” (procedura actuală), ci „recunoscută” (procedură propusă).
 • Uniunea Europeana a prezentat o declaratie privind unele probleme semnalate in derularea  procesului electoral din Republica Moldova, in cadrul reuniunii saptamanale a Consiliului Permanent  al OSCE, desfasurata joi la Viena, informeaza surse oficiale.

  In declaratie sunt amintite o serie de "aspecte negative, precum utilizarea abuziva a resurselor administrative, probleme privind componenta listelor electorale si acoperirea mediatica dezechilibrata in favoarea majoritati aflate la putere".

  Documentul reaminteste, de asemenea, ca ritmul si calitatea reformelor, pe care Republica Moldova si-a asumat responsabilitatea sa le indeplineasca, "influenteaza natura relatiilor acestui stat cu Uniunea Europeana".  

  Uniunea Europeana se refera, de asemenea, si la "importanta deosebita pe care o acorda desfasurarii democratice a alegerilor parlamentare din 5 aprilie".

   

  Permanent Council No. 757
  Projet de déclaration de l’Union européenne sur la préparation des élections législatives du 5 avril 2009 en République de Moldavie.L’Union européenne a pris connaissance du deuxième rapport intermédiaire de la Mission d’observation des élections législatives moldaves, publié le 30 mars par le Bureau des institutions démocratiques et des droits de l’Homme
  de l’OSCE.
  L’Union européenne relève que dans l’ensemble la campagne électorale revêt un caractère pluraliste et que l’administration de la préparation du scrutin par la Commission électorale centrale se déroule de façon transparente et professionnelle. Des éléments négatifs sont cependant également à noter, notamment l’abus de ressources administratives, les interrogations sur la rigueur de la constitution des listes électorales, la couverture médiatique déséquilibrée en faveur de la majorité sortante. Le Conseil des affaires générales et relations extérieures dans ses conclusions du 13 octobre 2008, rappelle que le rythme et la qualité des réformes en République de Moldova influencent la nature de ses relations avec l’UE. Il encourage dans ce contexte les autorités moldaves à faire les efforts nécessaires pour le renforcement de l'état de droit et la mise en oeuvre de leurs engagements en matière de droits de l'homme et de libertés fondamentales. L’Union Européenne attache une importance particulière à la conduite démocratique du processus des élections parlementaires du 5 avril.


  SURSA: HotNews.ro

 • Întâlnire serală moldo-franceză a tinerilor talente din cinematografie. Acesta a fost genericul evenimentului organizat sâmbătă, 28 martie, la Centrul Expoziţional «Constantin Brâncuşi». Ce-i drept, întâlnirea a avut loc doar… între producţiile tinerilor, autorii scurtmetrajelor proiectate nefiind prezenţi la eveniment, cu excepţia unuia. Martori la acest rendez-vous au fost circa 40 de tineri.

  Seara a demarat cu proiectarea a trei scurtmetraje de producţie autohtonă. Peliculelor «Makler» şi «Discoteca se amână» de Viorel Mardare le-a revenit misiunea de a încălzi publicul. Primul film, a cărui morală ar fi că oamenii observă unele lucruri doar când acestea nu mai sunt, a strecurat în sală un soi de tristeţe. Acelaşi băiat care fumează la una dintre ferestrele Casei Presei, acelaşi telefon care sună pe fundal, acelaşi trotuar, aceiaşi pietoni grăbiţi, acelaşi bătrân cu un ziar «Makler» ţinut deasupra capului… Astfel, zi de zi, aceleaşi elemente, până în ziua în care, spontan, bătrânul dispare de la locul său.

 • Duminica, 5 aprilie 2009, in Republica Moldova vor avea loc alegerile parlamentare! Cetatenii moldoveni, aflati pe teritoriul Frantei pot vota intre orele 07:00-21:00 la:

  Ambasada RM-Paris, 75016, 1 rue de Sfax.

  Reprezentanta RM la CE-Strasbourg, 67000, 16 alée Spach.

  Votarea se efectuiaza personal, cu inscrierea PE LOC, in lista de votare suplimentara, in baza PASAPORTULUI moldovenesc

  valabil sau cu termen de valabilitate expirat.

  Toti cetatenii moldoveni, indiferent daca se afla legal sau ilegalpe teritoriul Frantei pot merge liber la vot!

  Buletinul de identitate moldovenesc sau alte acte de identitate NU SUNT ACCEPTATE! 

  www.connexions-moldavie.eu

 •             Tot mai des suntem ameninţaţi de viitoarele manuale de limbă moldovenească. Multă agitaţie şi nelinişte. Cum vor arăta? Ca cele după care am învăţat şi noi limba la timpul nostru sau “integrate”? Doar nu putem coborâ în albia aceluiaşi râu de două ori, vorba lui Heraclit.

            Istoria limbii române din Basarabia ne dă două modele de manuale: unul românesc, cel mai vechi, şi altul moldovenesc, din perioada stalinistă.  

             Ne-am convins că istoria ne dă lecţii. De onestitate, de laşitate. Această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, numită integral Basarabia de către ruşii de la 1812-1918, a cunoscut  suficiente fapte de curaj şi onestitate, până la cele de laşitate şi fobie, care s-au amplificat pe parcursul istoriei şi ne lovesc  şi astăzi  peste călcâie.

          În ştiinţele lingvistice e arhicunoscut faptul că multe limbi, până la codificarea lor, adică până la crearea normelor lor literare, au trecut printr-o fluctuaţie terminologică,  au avut mai multe denumiri datorate dialectelor din care erau constituite acele limbi. Franceza, de exemplu, care a devenit limbă literară în sec. XVII-XVIII, s-a numit: galică, celtică, galo-romană, franciscană; engleza, standardizată în sec.XVII-XVIII, s-a numit iniţial anglo-saxonă,  scoţiană, teutonică,  engleză.    

 • E pe bune, nu gluma de 1 Aprilie! Am lansat saitul grupului de initiative culturale, Connexions Moldavie, connexions-moldavie.eu. E un sait de cultura, in primul rand, destinat sa aduca un suflu de aer proaspat in diaspora moldava. Connexions Moldavie e un grup de oameni inimosi ce si-au propus sa contribuie la promovarea valorilor culturale atat in Franta cat si in RM.

  Saitul connexions-moldavie.eu va propune sa urmariti evenimente culturale, noutati din stiinta si tehnologie, evenimente sportive si comunitare, stiri in timp real din RM, Romania si Franta. De asemenea, Connexions Moldavie va invita sa votati prin intermediul sondajelor de opinie de pe sait sau sa va expuneti parerea pe pagina noastra de contact sau prin mail la sugestii@connexions-moldavie.eu si, cel mai important, sa va inregistrati ca utilizatori pentru a putea propune articole, sugera linkuri web, sa puteti nota articolele deja publicate sau sa lasati un comentariu. Limba de comunicare va fi romana in principal si franceza (doar suntem in Franta!) in cazul in care evenimentul sau subiectul respectiv o impune.
  Dorim astfel, ca saitul sa fie o punte de comunicare si nu un zid catre toti cei care sunt avizi de cultura indiferent de studii, varsta, sex sau orientare politica sau religioasa.

  Si pentru ca suntem in campanie electorala... VOTEAZA, NU FI VARZA!