CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
Semntarea-Tratatului.jpg

Vinerea trecută, prim-ministrul moldovean Vlad Filat şi premierul în exerciţiu al României Emil Boc au semnat la Bucureşti Convenţia privind micul trafic la frontieră. Cei doi premieri au declarat că, prin semnarea documentului-cadru european, dar şi prin vizita de lucru a delegaţiei moldoveneşti la Bucureşti, au fost relansate relaţiile bilaterale dintre cele două state în numele unui viitor european comun.

Prim-ministrul moldovean a declarat că a venit timpul ca în relaţiile dintre R. Moldova şi România să se treacă de la declaraţii la fapte concrete. „Noi am venit acasă, nu am venit în vizită. Noi urmărim să fim cât mai rapid în spaţiul european comun, deoarece, aşa cum am spus de atâtea ori, suntem europeni şi avem dreptul, dar şi suntem datori să fim în acest spaţiu”, a spus Filat. La rândul său, Emil Boc a afirmat că, indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale din România, Chişinăul va avea la Bucureşti un prieten adevărat, un adevărat susţinător al dimensiunii europene.

Boc şi Filat au dat asigurări că cele două state îşi vor desemna cât de curând posibil ambasadorii. Agenţia de ştiri Newsin scrie că Bogdan Marinescu, actualul şef al Secţiei pentru justiţie şi afaceri interne al Reprezentanţei Permanente a României la UE, ar fi una dintre persoanele favorite pentru funcţia de ambasador al României la Chişinău.

Cei doi prim-miniştri au mai semnat Acordul interguvernamental cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre România şi R. Moldova şi Protocolul la Acordul cu privire la protejarea reciprocă a investiţiilor. Totodată, ei au anunţat că s-a convenit asupra reluării activităţii mai multor comisii mixte, din diferite domenii, inclusiv că se va reveni la discuţii asupra Tratatului politic de bază. De asemenea, a declarat Vlad Filat pentru Realitatea TV, s-a discutat ca până la sfârşitul anului să fie inaugurate cele două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul, dar şi despre posibilitatea deschiderii unui punct consular român la Ungheni.

Prim-ministrul R. Moldova a participat vineri la summitul Iniţiativei Central-Europene (ICE) găzduit de Bucureşti şi a avut întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu şi cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului român, Mircea Geoană şi Roberta Anastase. Filat a fost însoţit în vizita sa în România de ministrul de Externe Iurie Leancă. Acesta a avut convorbiri, joi, cu ministrul interimar de Externe de la Bucureşti, Cătălin Predoiu. Leancă a vorbit despre posibilitatea de a se renunţa la dovada celor 500 de euro pe care un cetăţean moldovean trebuie să o prezinte în vederea obţinerii vizei româneşti, dar şi despre anumite taxe pentru studenţii basarabeni.

Trăian Băsescu l-a întâmpinat, la Palatul Cotroceni, pe premierul moldovean vorbind în limba engleză, spre surprinderea celor prezenţi. „Eram extrem de interesat dacă o să răspundeţi în moldoveană sau în limba română”, i-a mai spus în engleză Băsescu. „În română”, a replicat Filat. Băsescu a adăugat că acum, spre sfârşitul mandatului său la Cotroceni, se creează, în relaţia cu R. Moldova, o atmosferă pe care şi-a dorit-o în toată perioada cât a deţinut preşedinţia României.

Mircea Geoană, preşedintele Senatului, a propus în cadrul întrevederii cu Filat instituirea unor şedinţe de guvern comune între cele două ţări, aşa cum România are cu Ungaria, Italia sau Franţa, iar prima astfel de întâlnire ar putea avea loc la Iaşi, după alegerile prezidenţiale. „La douăzeci de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului, ultimul regim comunist din Europa a căzut datorită curajului dumneavoastră. Aţi câştigat admiraţia întregii Europe”, a spus Geoană.

Premierul Vlad Filat s-a mai întâlnit la Bucureşti cu studenţii basarabeni, precum şi cu oamenii de afaceri. Trecut prin experienţa studiilor în România, premierul moldovean s-a adresat studenţilor să facă cât mai multă carte şi să revină acasă.


România şi R. Moldova au parafat, la 20 octombrie, Convenţia privind micul trafic de frontieră. Acordul va permite locuitorilor din apropierea graniţei moldo-române să se deplaseze pe o distanţă de maximum 50 km în statul vecin, în baza unui permis de mic trafic la frontieră, eliberat gratuit, pentru început pe termen de doi ani.

Astfel, circa o treime din populaţia RM nu va mai avea nevoie de viză pentru a intra în România. Pentru a obţine acest permis, cetăţenii vor trebui să prezinte dovada vizei permanente minime de un an în zona respectivă. Convenţia ar putea intra în vigoare până la sfârşitul lui 2009. Potrivit responsabililor de la Ministerul moldovean de Externe, de acest regim preferenţial vor beneficia aproximativ 600 de localităţi din RM.

Valentina Baciu

Sursa: TIMPUL.MD


 

Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol