CM pe Google+

Connexion

Primeste ultimile noutati

Introduceti adresa email:

Delivré par FeedBurner

Ultimile comentarii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
(video) Citește AICI discursul comisarului european Benita Ferrero Waldner, rostit azi în plenul Parlamentului
Foto: spring96.org

Benita Ferrero Waldner, comisar al Uniunii Europene a ținut un discurs astăzi în Parlamentul R. Moldova în care a dat asigurări că UE este gata să susțină țara noastră în eforturile sale de integrare europeană. Aceasta și-a exprimat speranța că Parlamentul va reuși să aleagă președintele țării la 7 decembrie, iar ulterior, Moldova va urma o cale stabilă de dezvoltare și continuă democratizare.

Totodată, oficialul european a vorbit și despre modalitatea de soluționare a conflictului transnitrean, dar și despre regimul de vize UE pentru cetățenii moldoveni. La finalul speech-ului, Ghimpu i-a mulțumit comisarului european, spunându-i că "și toamna chiar pare mai frumoasă în Moldova atunci când dvs sunteți în vizită în țara noastră".


UNIMEDIA vă invită să citiți mai jos discursul ținut de comisarul european. Totodată, puteți asculta aici declarațiile dnei Waldner din cadrul briefingului organizat azi dimineață împreună cu premierul Filat:

Stimate Domnule Preşedinte,
Stimaţi deputaţi,
Doamnelor şi Domnilor,

Aş vrea să aduc mulţumiri Preşedintelui Mihai Ghimpu şi liderilor partidelor parlamentare pentru invitaţia lor de a adresa un mesaj acestei distinse adunări. Am o deosebită plăcere să fiu din nou la Chişinău şi să discut cu Dumneavoatră despre viitoarele mari oportunităţi în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Deja timp de 10 ani lucrăm împreună pentru consolidarea relaţiilor noastre, intensificarea cooperării, în chestiunile de politică externă şi de securitate, precum şi în vederea apropierii pieţelor şi popoarelor noastre. Eforturile noastre comune s-au soldat cu multe succese, în special după semnarea Planului de Acţiuni PEV UE-RM în februarie 2005.

Relaţiile noastre se dezvoltă în linie ascendentă, devin mai profunde şi putem vedea rezultatele în impactul asupra societăţii şi economiei voastre. Progrese se înregistrează, deşi reformele au o cale lungă de parcurs în cazul în care  ţara dumneavoastră urmează să obţină beneficiile depline ale unor relaţii mai strînse cu UE.

În urma alegerilor parlamentare din aprilie, au fost amînate o serie de reuniuni politice importante între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ceea ce a împiedicat, oarecum, progresul. Ţara dumneavoastră trece printr-o perioadă dificilă şi noi înţelegem că, în aceste timpuri, este deloc uşor să se menţină un dialog politic semnificativ.

După cum bine ştiţi, Uniunea Europeană este o uniune bazată pe respectarea drepturilor omului, pe democraţie şi pe supremaţia legii. Credem că acestea sînt valorile care oferă oamenilor cea mai bună calitate a vieţii, oriunde ar trăi; şi, prin eliberarea potenţialului fiecăruia dintre cetăţenii unei ţări, aceste valori universale deţin şi cheia succesului economic.

Iată de ce noi activăm după aceste principii în relaţiile noastre cu toate celelalte state şi, de aceea, insistăm să primim un angajament clar de aderenţă la aceste valori înainte de a purcede la oferta de aprofundare a relaţiilor noastre, inclusiv la negocierile unui nou acord.[citeste articolul complet pe Unimedia]

Share

Comentariile au fost inchise pentru acest articol