Suntem europeni si punctum

Affiche groupe Facebook  Soutien a Adrian ReceanuSuntem europeni si punctum!

Artistul Adrian Receanu le-a transmis acest mesaj autoritatilor franceze, conaționalilor aflati in Franta, dar si autoritatilor de la Chișinău.

In doar citeva zile, Adrian Receanu a devenit cel mai cunoscut moldovean din spatiul virtual francez. Pe facebook, pe twitter, cuvintele care unesc artistii francezi, moldavi sau romani din Paris si nu numai sunt „Adrian Receanu„. Adrian este un muzician din Republica Moldova, stabilit in Franta de peste 10 ani. Din copilarie a studiat clarinetul, mai intii la Scoala de muzica din Glodeni unde la avut ca profesor pe Gheorghe Burca, mai apoi la Colegiul de Muzica Stefan Neaga din Chisinau. El și-a continuat studiile muzicale in Franta, la Conservatorul National Regional din Boulogne – Billancourt fiind timp de 3 ani bursier al guvernului francez. În prezent, Adrian studiaza Aranjamentul, Orchestratia si Compozitia la o scoala specializata din Paris.

 

Totul a inceput de la refuzul recent al autoritatilor franceze de a-i prelungi permisul de sedere pentru inca un an, avand in vedere ca e cetatean din afara spatiului comunitar european. E pentru al zecelea an consecutiv cand ar fi ramas pe taram francez. Unii mai carcotasi au si sarit „ei si ce, sunt atatia ca el si nimeni nu a mai zis nimic” sau „de ce nu a cerut cetatenie romana si asa ar fi ramas cat ar fi vrut„. Ei bine indignarea porneste tocmai de la acest „ei si ce” si ca el sunt multi, fie implicati in scoli de Hautes Etudes sau simpli oameni lucratori in constructii. De ce hotarul libertatilor artistice, al creatiei sau al liberei initiative sa se opreasca brutal la Prut? Culmea, indignarea au avut-o francezii, reusind sa adune pe una din retele de socializare pe internet, un grup de forta „Soutien à Adrian Receanu” cu peste 1000 de sustinatori in numai doua zile. Prinsi de valul de revolta ne-am alaturat si noi si am dat mesajul mai departe, in propriile noastre grupuri de prieteni. Astfel cauza lui Adrian Receanu e sustinuta de numeroase personalitati din domeniul artistic francez, el fiind implicat in diverse proiecte artistice, cu o tematica variata, dar si de persoane pur si simplu revoltate de atitudinea autoritatilor franceze fata de straini. Important este ca sa poata sa fie creat un precedent, un precedent de care sa se poata sustine moldovenii care primesc pe nedrept aviz de parasire al teritoriului francez chiar daca au o viata aici, au studii sau incep o viata de intreprinzator.

Adrian Receanu a depus contestatie, insa pentru aceasta trebuie sa plateasca serviciile unui avocat pentru a-i apara dreptul de a fi liber, bani pe care, bineinteles, nu si-i poate permite. Miercuri, 24 Martie va avea loc un concert de sustinere a lui Adrian Recean cu participarea unor nume sonore ale peisajului artistic parizian, cum ar fi Rona Hartner, Sébastien Giniaux, Norig Gadji, Juliette Granier, Miléna Kartowski, Adrian Receanu cvintet, Iurie Morar, Eléonore Biezunski, Sarah Hirschmuller, Alexis Kune, Samuel Maquin iar fondurile adunate din costul biletelor si donatiile vor fi folosite pentru apararea lui Adrian. De asemenea duminica, 28 martie, moldovenii din Paris sunt invitati la un concert de solidaritare in care vor evolua pe scena formatia Adrian Receanu 4TET organizat in parteneriat de asociatia culturala Connexions Moldavie si Pro-Diaspora France.

Miscarea de protest va continua pana cand Adrian va obtine dreptul de a ramane pe teritoriul francez. Avem o datorie morala in primul rand fata de noi, ca si compatrioti care au simtit pe propria piele obtuzitatea administratiei dar si fata de prietenii nostri francezi sau a oficialilor moldoveni cu ajutorul carora putem sa tragem un semnal de alarma privind statutul Republicii Moldova si a cetatenilor sai aflati peste hotare, pentru a accelera si stabiliza definitiv parcursul european al tarii noastre si de a evita pe viitor astfel de drame.


Violeta Gritcan, Valentin Mazarescu, Paris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.