Republica Moldova face parte din Europa! E prima propozitie rostita de Premierul moldovean in fata oficialilor de la Bruxelles in dimineata zilei de miercuri, 24 martie 2010. In aceeasi seara Adrian Receanu, ar fi avut nevoie de sustinearea unui oficial moldovean, care sa confirme cele spuse de premier… ca traim in Europa si suntem europeni, ca avem dreptul sa circulam liber in Europa, sa ne stabilim cu traiul acolo unde ne simtim ca acasa, ca nimeni nu ne poate alunga de acasa, acasa. Ieri seara, pe 24 Martie 2010 sustinatorii virtuali ai lui Adrian Receanu s-au materializat. Peste 300 de persoane au asistat la concertul de sustinere al muzicianului moldovean, care, dupa 10 ani de viata si activitate legala in Franta, nu mai este dorit de autoritatile franceze.
Raspunsul pe care l-a primit in aceste zile, la dosarul depus pentru reinnoirea titlului de sedere stipuleaza parasirea teritoriului francez in decurs de 30 de zile. Bine ca nu sunt 48 de ore… acest timp fiind suficient pentru a depune dosar de recurs la Tribunal cu un avocat bun, desigur. Un avocat bun costa, iar un muzician, chiar si in Franta, nu isi poate permite acest lux. Pentru aceasta exista insa prieteni, care se stie, la nevoie se cunosc.
Adrian are multi prieteni, de diferite etnii, pentru ca artistii au alte criterii in alegerea prietenilor, dar poate nici nu-i aleg, ci devin prieteni dupa un spectacol, concert, in culise sau in cabina acolo unde numai talentul conteaza si valoarea artistica merge mana in mana cu calitatile umane. Si-a facut multi prieteni pentru ca a fost alaturi de ei la diverse evenimente sau proiecte artistice, fiind cunoscut in special si apreciat in mediul artistic klezmer si tziganes. Doua etnii care au suferit de multe ori pe parcursul istoriei, fapt care i-a facut mai solidari cu ai lor, dar si cu cei care le-au devenit de-ai casei.
Totusi, Adrian si colegii sai muzicieni moldoveni sunt mai putin cunoscuti in rindul moldovenilor, nu pentru ca nu si-ar dori, ci pentru ca nu este solicitat. Pentru ca putinele evenimente culturale care au avut loc pe parcursul acestor ani in comunitatea moldoveneasca din Franta, au fost prea neinsemnate pentru a fi un reper in cariera lui artistica. Nici chiar receptia de la Senatul Francez, din octombrie 2006, cu ocazia vizitei dlui Marian Lupu, ( unde ambianta muzicala a fost asigurata de Adrian Receanu cvartet ) nu a ramas in analele evenimentelor culturale moldovenesti de la Paris…De ce?
Violeta Gritcan, Paris