Primul zbor in spatiu

Iuri GagarinRusia celebrează astăzi împlinirea a 50 de ani de la primul zbor în spaţiu al unui om, performanţă realizată de Iuri Gagarin pe 12 Aprilie 1961.

La cincizeci de ani de la triumful său, Iuri Gagarin a rămas o legendă vie în Rusia, iar colegii săi continuă să vorbească despre el în termeni de laudă.

„Desigur că a fost un bun pilot. A pilotat avioane de vânătoare. A zburat în cercul polar. Având în vedere toate acestea, categoric nu acceptau oameni laşi pe post de cosmonauţi!”, a declarat cosmonautul rus, Georgiy Grechko.

Iuri Gagarin s-a aflat în spaţiu timp de 90 de minute, după ce a fost lansat la bordul unei rachete Vostok. Misiunea sa a fost la un pas de dezastru când o serie de defecţiuni tehnice aproape l-au împiedicat să iasă din capsulă şi să aterizeze cu ajutorul unei paraşute. A decedat însă în mod tragic, 7 ani mai târziu, în 1968 atunci când avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit.

Astăzi, la Moscova şi în mai multe mari oraşe ale Rusiei vor avea loc expoziţii şi conferinţe în cinstea lui Iuri Gagarin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.