Scrisoare pentru «Ioni»

URSS«În 22 de ani de la căderea cortinei de fier de pe Prut, România a investit în R. Moldova mai mult decât a investit Rusia în 53 de ani de putere (ocupaţe) sovietică…A te chema Ion şi a te supăra pe România e ca şi cum te-ai supăra pe mama şi pe tatăl tău, care te-au născut».

 

De 22 de ani am redevenit aceeaşi Ţară cu România. Chiar dacă împărţiţi în două state, oricum un Neam şi o Ţară suntem. Prutul nu mai este o frontieră între noi, decât pentru bolnavii de cap sau pentru cei care nu vor, ori nu pot, să lepede ochelarii de cal… A căzut cortina, nu mai este sârma, avem circulaţie liberă şi toate avantajele unei comunicări şi relaţii deschise între cele două maluri de Prut. Şi, totuşi, ceva, din ce-a fost până acum 22 de ani, a mai rămas. Nu toate s-au trecut… Nu toate.

 

România ameninţată cu «Stalingradul» pentru 125 de lei

 

Acum o săptămână şi ceva, ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin, prezent la o reuniune a veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial de partea Armatei Sovietice, anunţa delegaţii la for că preşedintele Putin a semnat un ordin şi, până la sfârşitul anului, Organizaţia Republicană a Veteranilor va primi un transfer de 500 de mii de lei. Ziarul de Gardă a scris despre această «pomană» a lui Putin, care, raportată la cei 4000 de veterani, pe care-i mai are Armata Sovietică în R. Moldova, nu se ridică la mai mult de 125 de lei/persoană. Asta, în cazul în care vor fi luaţi în calcul (?!) şi soldaţii Basarabiei şi nu doar generalii, coloneii şi capitanii aduşi încoace de Armata Sovietică sau rămaşi de ea, după încheierea războiului.

Muhametşin a dat şi o explicaţie deciziei lui Putin. «în semn de recunoştinţă…, ceea ce faceţi Dvs. (în R. Moldova) este în serviciul istoriei noastre comune», a remarcat ambasadorul. Care «istorie comună»? Fostă? Viitoare? Probabil, şi una şi alta, dacă ţinem cont că această «armată» de veterani slujeşte şi azi, după cum a şi slujit, URSS şi intereselor URSS (Rusiei) în Republica Moldova. Ei, copiii şi copiii copiilor lor. O slujesc politic (şi, în primul rând, electoral), strategic, economic, moral, umanitar, o slujesc, ca militari adevăraţi. Problema, în cazul nostru, însă, nu sunt aceşti militari pe viaţă.

Problema sunt «ionii» noştri, care, fie din prostie,…

 

Citeste mai mult pe Ziarul de Garda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.