Zina Gane
O ţară în care oamenii nu-şi cunosc originea, iar intelectualitatea nu-şi poate exprima liber gândurile este un lagăr de concentrare. Dacă guvernarea liberal-democrată din republica Moldova doreşte cu adevărat instalarea legalităţii şi democraţiei, aceasta urmează să repună în drepturi adevărul despre originea etnică a indigenilor majoritari, în vederea acumulării unui capital real de demnitate naţională, fără de care R. Moldova nu are nici o şansă să se facă respectată.
M-a telefonat zilele trecute un profesor italian de filozofie , solicitându-mi o întrevedere pentru a încerca să găsim împreună răspunsuri la nişte întrebări care-l frământă. Ştiindu-l curios să pătrundă în “tainele” etnopsihologiei românilor basarabeni , am acceptat cu plăcere invitaţia. Întrebările nu au fost deloc uşoare şi nici răspunsurile mele, determinate parţial de dorinţa de a justifica mentalitatea indigenilor basarabeni , invocând vicisitudinile istoriei, nu l-au satisfăcut pe bătrânul profesor. În final italianul mi-a spus: îţi înţeleg durerea, dar nu pot înţelege de ce intelectualitatea voastră, care a avut la dispoziţie 19 ani de libertate spirituală, adică nu o mai paşte pericolul gulagurilor ruseşti, continuă să fie lipsită de coloană vertebrală, conformistă şi colaboraţionistă şi nu întreprinde nimic consistent pentru a cultiva în sânul indigenilor demnitatea naţională.
La cât respect vă puteţi aştepta de la alte popoare, dacă voi înşivă nu vă respectaţi? Nu am mai întâlnit în nici o ţară un fenomen similar. Deoarece fenomenul la care s-a referit profesorul italian vizează deficienţele etnopsihologice ale indigenilor din RM, cred că este nu doar oportun dar şi necesar să se insiste asupra acestui subiect în vederea elucidării cauzelor care au determinat derapajul de la „linia de propăşire şi strălucire” a neamului şi găsirii unor soluţii în măsură să redea basarabenilor stima faţă de sine ca parte a unei naţiuni demne de respect.
“Este periculos să dai libertate unui popor care ţine neapărat să fie slugă” (N. Machiavelli)
Deşi s-au scurs 19 ani de la declararea independenţei R. Moldova, un procent impunător de indigeni aşa şi nu a reuşit să-şi însuşească lecţia demnităţii naţionale, fără de care un popor nu are nici o şansă să devină stăpân în propria lui casă. Mentalitatea de slugă, caracteristică popoarelor dominate de naţiuni care se impun în istorie nu prin cultură şi democraţie, ci prin agresivitate, incultură şi intoleranţă, paralizând instinctele de autoconservare ale organismului naţional şi depreciind sentimentul de demnitate, alterează dramatic mecanismul responsabil de transmitere a specificului etno-identitar.
Posesorii unei astfel de mentalităţi devin prizonieri ai complexelor de inferioritate, asistând pasiv şi indolent la propria lor ruinare etnospirituală. Pierzând respectul faţă de obârşia lor etnică, aceştia sfârşesc prin a venera şi imita tot ce este străin, desconsiderând propriile valori etnospirituale. Acest fenomen, devenit demult o realitate în R. Moldova, se face astăzi tot mai remarcat şi de către naţiunile occidentale, care se confruntă cu o masivă imigraţie a moldovenilor în căutare de surse de existenţă, prejudiciind imaginea basarabenilor în ansamblu.
Pentru italienii, spaniolii, francezii bine instruiţi basarabenii sunt un popor (?) care nu-şi cunoaşte istoria şi apartenenţa etnică, nu-şi stimează personalităţile notorii, nu ştie ce limbă vorbeşte şi nu doreşte să renunţe la condiţia unei naţiuni subjugate şi la xenofilia cultivată de către ruşi, adevăr confirmat şi de către marele nostru poet Grigore Vieru, care scria: “Suntem invidioşi şi ne place să ne plecăm, nu avem demnitate şi mândrie de om, de neam”. Un diagnostic deloc favorabil nu doar imaginii, dar şi perspectivelor noastre de integrare în familia ţărilor civilizate.
“Fiecare neam are o linie a lui de propăşire şi stralucire… Cei care nesocotesc această linie se îndepărtează de istorie şi îsi împing propria lor naţie spre decădere”. (D.Gusti)
Linia de propăşire şi strălucire a basarabenilor a fost şi continuă să fie nesocotită de către cei cu sceptrul puterii în mână,care,…[Timpul.md]