Afirmaţia incredibilă a fost făcută după ce ei au studiat modelele radiaţiilor cosmice de fond (CMB), cunoscute drept efectele Big Bang-ului.
Cercetătorii spun că ar fi găsit dovada că patru modele circulare găsite în CMB reprezintă „vânătăi cosmice” rezultate în urma ciocnirii universului nostru cu altele, de cel puţin patru ori.
Descoperirea se bazează pe teoria potrivit căreia universul nostru se va extinde la infinit. Teoria cosmologică a inflaţiei eterne presupune apariţia din nimic a unor bule inflaţioniste. Unele se pot extinde şi pot dura la infinit, iar altele dispar.
Aceste bule reprezintă fiecare câte un univers. Acestea au legi fizice diferite de al nostru şi există toate în acelaşi timp. Când aceste bule se ciocnesc unele de altele, lasă urme în radiaţii, cred unii oamenii de ştiinţă.
Descoperirea lui Stephen Feeney, de la Departamentul de Fizică şi Astronomie de la University College London, este una controversată.
Mai mulţi cosmologi au răspuns că aceste concluzii sunt trase mult prea uşor din ceea ce s-a observat în CMB. Echipa recunoaşte acest lucru, însă speră ca ciocnirea dintre bule să poată fi verificată în viitor.
Studiul, publicat online miercuri, vine la doar o lună după alt studiu similar asupra radiaţiilor de fond care susţine că a găsit dovezi că universul exista şi înainte de Big Bang.
Cei mai mulţi oameni de ştiinţă cred că universul a fost creat de Big Bang, acum circa 13,7 miliarde de ani. Stelele şi galaxiile au început să se formeze cu aproximativ 300 de milioane de ani mai târziu. Soarele nostru s-a născut acum cinci miliarde de ani, iar viaţa a apărut pe Terra acum 3,7 miliarde de ani.
O lucrare postată online pe site-ul arXiv.org de către respectaţii oameni de ştiinţo prof. Roger Penrose de la Universitatea Oxford şi prof. Vahe Gurzadyan de la Yerevan State University din Armenia, sugerează că universul ar putea fi mult mai bătrân decât se credea.
Penrose şi Gurzadyan spun că dovezile aduse de sonda NASA Wilkinson Microwave Anisotoph arată că radiaţiile CMB sunt mult mai vechi decât Big Bangul.
Ei spun că au descoperit 12 exemple de cercuri concentrice, unele din ele având câte cinci inele, ceea ce înseamnă că acelaşi obiect a avut cinci evenimente importante în istoria sa.
Inelele apar în jurul grupurilor de galaxii în care variaţia radiaţiei cosmice de fond pare a fi extrem de scăzută. Cercurile concentrice ar fi amprentele unor valuri extrem de violente de radiaţii gravitaţionale generate de coliziunile unor găuri negre imense petrecute într-un ciclu anterior, înainte de Big-Bang.
Cei doi cercetători cred că acest lucru înseamnă că ciclurile Universului sunt dominate de Big-Bang-uri şi coliziunile unor supermasive găuri negre.
Studiul pune la îndoială, prin urmare, teoria inflaţiei eterne a universului, care a început cu Big Bangul şi va continua până la un punct în viitor, când totul se va sfârşi.
Sursa: Realitatea.net